Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο για τα 12 ναυτικά μίλια

0
41

Την Ελλάδα απειλεί με πόλεμο η Τουρκία εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα. Διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου».

«Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» πρόσθεσε.

«Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα» κατέληξε.

Πηγή: madata.gr