Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία – Η Ελλάδα έτοιμη για όλα

0
50

Για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συνομίλησαν κατά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ.  

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί» προσέθεσε.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε, επίσης, ότι μετέφερε στον κ. Λαβρόφ το ζήτημα των εξοπλισμών της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τη ρωσική αντίληψη για τη Συρία και τη Λιβύη.  «Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

Παίρνοντας τον λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς εταίρους μας, έχουμε μακραίωνη φιλία» ενώ έκανε λόγο για «πολύ καλές συνομιλίες».

«Υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός μεγάλης κλίμακας κοινού μνημονίου Ρωσίας – Ελλάδας» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «διαπιστώσαμε ότι παρά τις δυσκολίες της επιδημιολογικής κατάστασης η διμερής συνεργασία συνεχίζεται».

Ο κ. Λαβφόφ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαϋπουργική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για μια σειρά από θέματα ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η μείωση της εμπορικής συνεργασίας λόγω πανδημίας.

Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας για επίλυση όλων των διαφορών που προκύπτουν σε οποιονδήποτε τομέα μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε υπογραμμίσει πως «όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την συνάντηση των δυο υπουργών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

“Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν “Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021”.

Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια

Πηγή: madata.gr