Δένδιας: Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τζαμάικα

0
64

Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι το Μοντέγκο Μπέι αποτελεί το παγκόσμιο νομικό πρότυπο για την οριοθέτηση στον θαλάσσιο πυθμένα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τζαμάικα και δήλωσε πως «το πιο σημαντικό για εμάς είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο απορρέει από την UNCLOS- τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας-, την οποία υπογράψαμε στο Μοντέγκο Μπέι. Για εμάς το Μοντέγκο Μπέι είναι το μέρος που πραγματικά σηματοδοτεί αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το παγκόσμιο νομικό πρότυπο σε θέματα που αφορούν την οριοθέτηση στον θαλάσσιο πυθμένα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Στην πρωτεύουσα της χώρας Κίνγκστον, ο Νίκος Δένδιας είχε εγκάρδια συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Τζαμάικα σε συνέχεια προηγούμενων επαφών τους στο περιθώριο 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Νέα Υόρκη. Κατά τη συνάντηση, υπέγραψαν μνημόνιο για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τζαμάικας. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν η προώθηση της διμερούς συνεργασίας στις επενδύσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, και εντός των διεθνών οργανισμών, καθώς και η κοινή προσήλωση στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και οι σχέσεις ΕΕ- Τζαμάικας.

Κατά την παραμονή του στην Τζαμάικα, ο Νίκος Δένδιας παρευρέθηκε στην τελετή αδελφοποίησης του δήμου Σητείας της Κρήτης με το Μοντέγκο Μπέι, της πόλης όπου υπεγράφη το 1982 η Σύμβαση ΟΗΕ για το Δίκαιο Θάλασσας. Στην τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης και ο δήμαρχος Μοντέγκο Μπέι Λιρόι Γουίλιαμς (Leeroy Williams). Σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων στην Τζαμάικα, ο Νίκος Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά ε στην αδερφοποίηση του Μοντέγκο Μπέι με τη Σητεία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το Μοντέγκο Μπέι, δηλαδή η πόλη στην οποία υπογράφηκε η UNCLOS, η Διεθνής Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αδελφοποιείται με τη Σητεία. Μια ελληνική πόλη στο άκρο της Κρήτης, σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο όπου η ακριβής εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας αποκτά μια εθνική σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της Σητείας «γι’ αυτή την εξαιρετική επιλογή».

Πηγή: newsbeast.gr

Πηγή: madata.gr