Δένδιας: Θα προβούμε σε διάβημα προς την Τουρκία για την απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα

0
42

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για την προκλητική και παράνομη κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

Προσερχόμενος στο Κοινοβούλιο, ο κ. Δένδιας συνάντησε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τους ενημέρωσε πως με ρηματική διακοίνωση, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα θα ζητήσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για την προκλητική και παράνομη παρεμπόδιση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Yπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές στη Σμύρνη απαγόρευσαν το Σάββατο (5/11) την είσοδο στη χώρα στον κ. Τζιτζικώστα, χωρίς, ωστόσο, να τον ενημερώσουν για τους λόγους της απόφασης αυτής.

 Για το διπλωματικό επεισόδιο υπήρξε μπαράζ αντιδράσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, ενώ επρόκειτο να προεδρεύσει στην Ευρω-μεσογειακή Σύνοδο στη Σμύρνη.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, καθώς και το προξενείο της Σμύρνης, με την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη να καταθέτει στην Κομισιόν το επεισόδιο με επείγουσα ερώτηση.

Τόσο ο Έλληνας όσο και ο Τούρκος δήμαρχος έδωσαν από την Κωνσταντινούπολη ηχηρά μηνύματα, καταδικάζοντας με ξεκάθαρο τρόπο το περιστατικό με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές επί ώρες.

O Εκρέμ Ιμάμογλου, παρόλο που δέχτηκε τα «πυρά» των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ότι θα ερευνήσει το γεγονός, δεν πτοήθηκε και χαρακτήρισε τη μεταχείριση προς τον Έλληνα αξιωματούχο «φυσικά απαράδεκτη». Μάλιστα, άφησε μέχρι και αιχμές κατά των Αρχών της ίδιας της χώρας του για τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από αυτό.

Παράλληλα, για λυπηρές προκλήσεις έκανε λόγο ο Κώστας Μπακογιάννης από την Κωνσταντινούπολη. 

Μετά τις αβάσιμες αιτιάσεις περί συνωνυμίας με άτομο που συμπεριλαμβάνεται στις κόκκινες λίστες της Άγκυρας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αρνήθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του και επέστρεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος και τον Νίκο Δένδια στην Ελλάδα.

Τζιτζικώστας: Η Τουρκία διολισθαίνει στα άκρα

Τη βεβαιότητά του ότι η απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία δεν συνιστά «τεχνικό λάθος» αλλά αποτελεί κομμάτι των προκλήσεων της Άγκυρας, επανέλαβε σε σημερινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος ή συνωνυμία… Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πείθουν κανέναν… Δεν πρόκειται για τεχνικό, τεχνητό λάθος ήταν. Στο πλαίσιο των προκλήσεων ήταν το περιστατικό αυτό, φαίνεται ότι στην Τουρκία το βαθύ κράτος έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διολίσθηση στα άκρα της Τουρκίας, φοβάμαι είναι χωρίς επιστροφή αυτός ο δρόμος, δρόμος που βαθαίνει τα χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Θεοδωρικάκος: «Απαράδεκτη πρόκληση»

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, προέβη σε νέα δήλωση σχετικά με το περιστατικό. 

Σχολιάζοντας την απαράδεκτη τουρκική πρόκληση με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών, ο Υπουργός τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου: 

«Βρίσκομαι σήμερα στην Έδεσσα και στο νομό Πέλλας, γιατί βρισκόμαστε πάντα κοντά στους Έλληνες πολίτες, γιατί όπως συνηθίζω να λέω η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ούτε καν είναι κυρίως η Αθήνα. Ο νομός Πέλλας έχει πετύχει πολλά αυτά τα 3 χρόνια διακυβέρνησης τού τόπου από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πολύ σημαντικές οικονομικές προοπτικές, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα στους πολίτες, ο αγροτικός πληθυσμός ενισχύεται και αντιμετωπίζονται με οικονομική στήριξη οι έκτακτες καταστάσεις που έχουν προκύψει, σημαντικά οδικά αντιπλημμυρικά έργα έχουν δρομολογηθεί και οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι πολύ δυναμικές επ’ ωφελεία όλων των πολιτών.

Δίπλα σε αυτά με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω, ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο ασφαλείας για όλους τους πολίτες στον νομό, να το πω πολύ απλά οι πολίτες της Έδεσσας όπως και ολόκληρης της Πέλλας είναι και αισθάνονται ασφαλείς και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα στελέχη, άνδρες και γυναίκες, της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκρίνονται στο πολυσύνθετο κοινωνικό τους έργο.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου και λόγω των γεγονότων, θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι απέναντι σε κάθε Τουρκική πρόκληση. Γνωρίζετε ότι τέτοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σύνορα της πατρίδας, στο νομό Έβρου, εκεί που δυστυχώς η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί καθημερινά χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους, παράνομους μετανάστες.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί και κάνει το καθήκον της και οι προκλήσεις του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπέρασαν κάθε όριο και προηγούμενο με την έλλειψη της δυνατότητας για τον Περιφερειάρχη μας, τον κύριο Τζιτζικώστα, τον περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος βρέθηκε στην Σμύρνη και ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετέχει στην ευρωμεσογειακή συνάντηση.

Πρόκειται για άλλη μία απαράδεκτη πρόκληση η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα το τουρκικό καθεστώς το οποίο θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Πηγή: madata.gr