Δερμιτζάκης: Η κολχικίνη είναι ισοδύναμη με το να αποκτούσε η Ελλαδα 100 επιπλέον ΜΕΘ

0
38

Ο Έλληνας καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προχώρησε σε μία ανάρτηση για την σημασία της κολχικίνης

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κολχικίνη. Μάλιστα, ο καθηγητής επεσήμανε και την σημασία του εν λόγω φαρμάκου και στη μείωση των νοσηλειών αλλά και στη θνητότητα, που προκαλεί ο COVID-19.

“Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικινη και αντίστοιχα φαρμάκα για τον COVID-19.

– Με 22% μειωση στις νοσηλείες, και ας πουμε οτι θα πάρουν κολχικινη 70-100% αυτών που θα νοσηλευοντουσαν, στην ουσία αυξήσαμε κατα 15-20% τη χωριτητκοτητα του συστηματος υγειας. Ειναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλαδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ενα πολυ μεγαλο αριθμο κρεβατιών COVID με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομες.

– Με 44% μειώση σε θανατους, και ας πουμε οτι θα πάρουν κολχικινη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμο των θανάτων κατα 30-40%. Αυτο σημαινει οτι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά η σε πολυ μεγαλο ποσοστο το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυριως στους νέους που κατα μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγησει σε θάνατο.

Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα ειναι επισης εντυπωσιακο: πχ στην ηλικιακή ομαδα 70-79 οπου η θνητότητα (στην Ελβετια) ειναι περίπου 4% αυτο μειώνεται στο 2.2-2.5%.

Επομένως, κατα τη γνώμη μου, εαν αποδειχθεί αυτη η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη αυτη ειναι τεραστια και game changer στη διαχειριση της πανδημιας.”

Πηγή: madata.gr