Διάγγελμα Μπάιντεν: Ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία. Δεν θέλουμε πόλεμο

0
59

Με νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στις κινήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την Ουκρανία και ενώ η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην περιοχή. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ενώ σήμερα ζήτησε και πήρε έγκριση από το Κοινοβούλιο για χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό, με τον Πούτιν, ωστόσο, να αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters ότι δεν είπε πως θα στείλει άμεσα στρατό στο Ντονμπάς.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χώρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία, καθώς και ότι ο Πούτιν μπορεί ακόμα να αποφύγει έναν «πλήρη πόλεμο επιλογής» στην Ουκρανία.

Αναλυτικά όσα λέει ο Μπάιντεν…

«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό έκανε χθες ο Πούτιν με όσα είπε. Γνωρίζω ότι ο ίδιος οικοδομεί μια λογική για να συνεχίσει περαιτέρω. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είναι οικονομικές – εμπορικές και θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Δεν θέλουμε πόλεμο. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν.

Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη, η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα».

Συγκεκριμένα οι κυρώσεις αφορούν:

Δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.
Τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.
Την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να την εξοπλίζουν στρατιωτικά.
Η Ρωσία… απαντάει με διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές 

Από την άλλη μεριά, η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Κιέβου και των Δυτικών, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Μόσχα και οι αυτονομιστικές «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησαν στην «εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους «ομολόγους» του των δύο αυτονομιστικών περιοχών, συμπλήρωσε το υπουργείο.

«Η ρωσική πλευρά έχει στόχο να αναπτύξει πλήρη συνεργασία» με αυτά τα εδάφη, προκειμένου να «ενισχύσει την ειρήνη, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια», συνέχισε η ίδια πηγή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που το Κίεβο και οι Δυτικοί φοβούνται μια ρωσική στρατιωτική επίθεση μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ουκρανίας, στα σύνορα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος πήρε το πράσινο φως του κοινοβουλίου του, ώστε να αναπτύξει στρατιώτες στις αυτονομιστικές ζώνες, προκειμένου να τις «υπερασπιστεί» έναντι αυτού που η Μόσχα παρουσιάζει ως μια πιθανή επίθεση του Κιέβου.

Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη, η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα.

Πηγή: madata.gr