Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας για τη νέα τουρκική Navtex

0
44

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η περιοχή στην οποία η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνές της, «επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», γεγονός που παραβιάζει «κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, καθίσταται σαφές πως πλην της εντολής Δένδια για το διάβημα, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει και σε «ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά.

enikos

Πηγή: madata.gr