Die Welt για Ερντογάν: Στέλνει και πάλι πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα;

0
38

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της αναλύει το αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, προτίθεται να ξαναστείλει πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα, σε ένα δεύτερο κύμα που θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, στο κυριακάτικο της φύλλο ο αρθρογράφος της Die Welt προχωρά σε μιαν αποκάλυψη για το προσφυγικό. “Από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξηθεί αισθητά η μετανάστευση από αέρος από την Ελλάδα προς τη Γερμανία”, αναφέρει στο δημοσίευμα, επικαλούμενος εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim).

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα. Επιτρέπεται να ταξιδεύουν, ωστόσο έχουν δικαίωμα να διαμείνουν σε άλλη χώρα του Σένγκεν μέχρι 90 ημέρες το χρόνο.

Η έκθεση αναφέρει ότι “οι ελληνικές υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες”. Και ο αρθρογράφος διευκρινίζει: “Σε πρόσφυγες με διεθνή αναγνώριση δίνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός των χωρών Σένγκεν αεροπορικώς ή μέσω των χερσαίων συνόρων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία διότι ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα αφού εισέλθουν στη χώρα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εκ νέου προστασία”.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι προηγουμένως καταστρέφουν τα έγγραφά που τους χορηγήθηκαν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν και πάλι να κάνουν νέα αίτηση και να παραμείνουν στη Γερμανία. Στην έκθεση επισημαίνεται η δυσκολία για τη γερμανική κυβέρνηση: “Η Ελλάδα αναγνωρίζει περισσότερους πρόσφυγες αλλά δεν προσφέρει μόνιμη διαμονή και δίνει λίγες ευκαιρίες δουλειάς, αντ’ αυτών όμως ελευθερία να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ” καταλήγει το δημοσίευμα.

“Η Ελλάδα μεταφέρει μονάδες”

“Η Ελλάδα θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση θα στείλει και πάλι τους πρόσφυγες στην παραμεθόρια περιοχή προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα”, γράφει η γερμανική εφημερίδα, αναφέροντας ότι η Ελλάδα μεταφέρει στρατεύματα και η ένταση που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο μετατοπίζεται στα ηπειρωτικά.

Ο αναπληρωτή υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε επί του θέματος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι “η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε και πάλι να συντονίσει τους μετανάστες και να τους χρησιμοποιήσει ώστε να μην επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις στην Τουρκία”.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Σάββατο μεταφέρθηκαν 40 τουρκικά τανκς από τα σύνορα με τη Συρία στα σύνορα με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, στην Ανδριανούπολη με το πρακτορείο Anadolu να διαψεύδει ότι πρόκειται για συγκέντρωση στρατευμάτων αλλά για προγραμματισμένη μεταφορά τους από τη Συρία.

Τι αναφέρει ο Γερμανικός Τύπος για τον Ερντογάν

Πλήθος ενημερωτικών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου αυτές τις ημέρες για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συνεχιζόμενες λεκτικές απειλές του Τούρκου προέδρου, τα στρατιωτικά γυμνάσια στις ακτές της Κύπρου και τις διπλωματικές προσπάθειες των εμπλεκόμενων πλευρών για την αποφυγή θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο μελών της ίδιας συμμαχίας.

“Τί κοστίζει η ειρήνη του Ερντογάν”; είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος σχολιαστικού άρθρου στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου NTV. Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό διότι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και η ΕΕ και η διαμεσολαβήτρια Γερμανία δεν φαίνονται διατεθειμένοι στην πραγματικότητα να εξευρεθεί ειρηνική λύση. Να πώς περιγράφει η Γερμανίδα δημοσιογράφος τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας:

“Μοναδική φωτεινή εικόνα η Γαλλία”

“Άνδρας της εκλεπτισμένης διπλωματίας δεν υπήρξε ποτέ ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Δημόσιες ομιλίες του καταλήγουν συνήθως σε υβρεολόγιο. Είτε κατά της ΕΕ, είτε κατά της Γερμανίας στη διαμάχη του με τον Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν μοιράζει ύβρεις. Κανείς δεν το έβλέπε με καλό μάτι ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Σήμερα όμως με τη διένεξη με την Ελλάδα πρόκειται για κάτι άλλο. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μένει μόνο στις γνωστές ύβρεις του αλλά απειλεί ανοιχτά με πόλεμο. Ορκίζει τους οπαδούς του να αγωνιστούν κατά των ´φιλάργυρων και ανίκανων´ πρωθυπουργών στο Παρίσι και την Αθήνα. Κάνει λόγο για ´εμάς τους μάρτυρες´, σαν να εκπροσωπούσε 82 εκατομμύρια ετοιμοπόλεμους Τούρκους. Έτσι μοιάζει μια υποψήφια χώρα της ΕΕ;” διερωτάται η αρθρογράφος. Αναφερόμενη στην ΕΕ της αποδίδει σημαντικό κομμάτι ευθυνών για τη σταδιακή αποξένωσή της από την Τουρκία, κάνοντας αναφορές, μεταξύ άλλων και σε δηλώσεις ευρωβουλευτών. Μεταξύ αυτών και στην Εζλέμ Ντεμιρέλ, Ευρωβουλευτή του κόμματος Η Αριστερά, η οποία ανέφερε τα εξής: “Αυτό που επί χρόνια κάνει η ΕΕ, είναι σκέτη υποκρισία. Ενώ επικρίνει από τη μια τον ρόλο της Τουρκίας στη διένεξη με την Λιβύη, από την άλλη την εξοπλίζει. Αυτό πρέπει να τελειώσει”.

Στο κυριακάτικo φύλλο της Neue Zürchner Zeitung, ο αρθρογράφος καλεί την ευρωπαϊκή διπλωματία να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα ο Τούρκος πρόεδρος, τη σκληρή γλώσσα. “Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πιέζει για μια μεσογειακή διάσκεψη με θέματα θαλασσίων συνόρων, προσφυγικό και εκμετάλλευση του πιθανολογούμενου υπόγειου πλούτου. Ωστόσο θα ήταν δουλειά των Βρυξελλών να υλοποιήσει επιτέλους τις κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες κατά της Τουρκίας. Μοναδική ελπίδα σε αυτό το θλιβερό τοπίο η Γαλλία. Συμπαραστέκεται στην Ελλάδα με το ναυτικό της διότι όπως όλοι οι αυταρχικοί (ηγέτες) ο Ερντογάν καταλαβαίνει μόνο τη σκληρή γλώσσα”.

Bloomberg: Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά περισσότερους συμμάχους

Κουρτς: Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία

Πηγή: DW

Πηγή: madata.gr