Διευκρινήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το σχέδιο Δήμητρα

0
47

Διευκρινίσεις για το σχέδιο «Δήμητρα» αλλά και το ευρώ, όπως και εκτιμήσεις για τα μετεκλογικά σενάρια, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης από την προεκλογική συγκέντρωση του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, στις Αχαρνές το βράδυ της Τρίτης.

Ξεκινώντας από το σχέδιο «Δήμητρα» – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη – ο επικεφαλής του σχήματος διερωτήθηκε εν πρώτοις, «γιατί τόση φασαρία για το ΜέΡΑ25 αυτές τις μέρες;». Για να απαντήσει στη συνέχεια, «γιατί μόνο εμείς μιλάμε δημόσια για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για όλα όσα συμβαίνουν. Τώρα με το «Δήμητρα» μιλάνε στα ΜΜΕ τους, λες και μας πιάσανε στα πράσα, όταν ήταν ακόμα και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2019! Τότε παρακαλούσαμε να ακουστεί, τώρα το βγάζουν σαν αποκάλυψη!».

Δίνοντας, αμέσως μετά, το περίγραμμα του τι είναι τελικά το Σχέδιο «Δήμητρα» σημείωσε ότι «είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουμε συναλλαγές αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες. Πλατφόρμα συναλλαγών είναι, όχι νόμισμα! Κόβουμε δηλαδή τον μεσάζοντα, τις τράπεζες που έχουμε φτάσει να τους κάνουμε συνεταίρους σε κάθε πληρωμή μας, και κάνουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας κατευθείαν μέσω αυτής της πλατφόρμας, με μηδενικό κόστος συναλλαγής. Και μετά βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και έλεγε για το πόσες «Δήμητρες» θα κάνει το σουβλάκι, που είναι σαν να ρωτάει πόσες τράπεζες κοστίζει το σουβλάκι!».

Τι είπε για την έξοδο από το ευρώ
Παρεμβαίνοντας εξ άλλου στη συζήτηση περί του νομίσματος, διευκρίνισε τη θέση του για το ευρώ: «Δεν σχεδιάζουμε να βγούμε από το ευρώ αλλά είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε όλα εκείνα που χρειάζεται για να ορθοποδήσει η κοινωνία και η χώρα. Αν τότε έρθουν οι Βρυξέλλες και μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες όπως το ’15 επειδή παραβαίνουμε τα μνημόνια, τα χρήματα του κόσμου θα είναι ασφαλή και ελεύθερα στο «Δήμητρα». Και, αν χρειαστεί ποτέ να βγούμε από το ευρώ, το σύστημα θα είναι έτοιμο για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα χωρίς εξάρτηση από τις τράπεζες. Το οποιοδήποτε νόμισμα είναι υπηρέτης του λαού, όχι αφέντης του!», είπε κλείνοντας τη σχετική αναφορά.

Αναλύοντας περαιτέρω τη στρατηγική πίσω από την επίθεση κυβέρνησης και ΜΜΕ στο ΜέΡΑ25, όπως είπε, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Η δαιμονοποίηση του ΜέΡΑ25 από τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες έχει ως αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν μια δημόσια δήλωση από τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα συνεργαστεί ποτέ με το ΜέΡΑ25 «που θέλει να μας βγάλει από το ευρώ». Τους απαντάμε εμείς: Δεν πρόκειται ποτέ το ΜέΡΑ25 να στηρίξει έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σκοπό να αλλάξει τίποτα σε θέματα πολιτικής και έχει το θράσος να μας εγκαλεί «να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή» στηρίζοντας μια κυβέρνηση που δεσμεύεται να μην κάνει τίποτα από όσα γράφουμε στο πρόγραμμά μας!».

Πηγή: madata.gr