Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντιμέτωπη με φυλάκιση ως 15 έτη η ηγετική ομάδα

0
22

Καταπέλτης ήταν η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου για την δολοφονική νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Σύσσωμη η ηγεσία της καταδικάστηκε για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Με βάση τον Ποινικό Κώδικα, αυτό σημαίνει ότι οι ένοχοι θα αντιμετωπίσουν ποινή κάθειρξης έως 15 έτη.

Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Ένα κρίσιμο ζήτημα και επίδικο των επόμενων ημερών στο δικαστήριο είναι εάν θα αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οπότε σε αυτή την περίπτωση το πλαίσιο ποινής θα κυμανθεί από 1 έως 5 έτη. Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχάλολιάκος και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Από τη στιγμή που οι δικαστές αποφάσισαν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης η όλη διαδικασία όσον αφορά τις ποινές αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες καθώς θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν. «Μάχη» θα δοθεί και για το αν θα υπάρξουν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, καθώς από αυτό εξαρτάται αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Συγκεκριμένα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παπάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Παράλληλα ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι:

Άγγος

Αποστόλου

Καζαντζόγλου

Καλαρίτης

Μιχαλάρος

Μπαρέκας

Παπαβασιλείου

Παπαδόπουλος

Πόπορη

Ρουπακιάς

Σκιατούνης

Σκάλκος

Στεργιόπουλος

Στράτος

Τσακανίκας

Τσόρβας

Τσαλίκης

Χατζηδάκης

Χρυσαφίτης

Ζαρούλια

Μίχος

Μπούκουρας

Αρβανίτης

Πηγή: madata.gr