Δίκη Χρυσής Αυγής: Τετάρτη ή Πέμπτη η τελική απόφαση για τις φυλακίσεις – Την Τρίτη οι ποινές

0
85

Τις εκτιμήσεις της για τα επόμενα 24ωρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά και την απόρριψη του αιτήματος του Λαγού, έκανε η έμπειρη ρεπόρτερ στο δικαστικό ρεπορτάζ Ιωάννα Μάνδρου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις «προϊδεάζουν για βαριές ποινές και το σημαντικότερο διευρύνουν τον κύκλο του αριθμού κατηγορουμένων που κινδυνεύουν να πάνε μέσα».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα:

  • Αύριο το πρωί (Τρίτη) η εισαγγελέας της έδρας η κ. Οικονόμου θα προτείνει στο δικαστήριο τις ποινές των κατηγορουμένων.
  • Στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι δικηγόροι για αγορεύσεις.
  • Αν όλα κυλήσουν καλά και δεν έχουμε ανατροπές όπως σήμερα Δευτέρα θα έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές.
  • Αποκλείεται, όμως, να έχουμε την τελική απόφαση για το ποιοι θα πάνε φυλακή, αφού οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, όπως εκτίμησε η κ. Μάνδρου, θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, όσον αφορά το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή αναμένεται «την Τετάρτη, μπορεί και την Πέμπτη».

 Βαριές ποινές μετά τη μαζική απόρριψη για ελαφρυντικά

Bαριές ποινές σηματοδοτεί η απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυςής Αυγής ( Νίκο Μιχαλολιάκο και λοιπούς) που έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο επίσης δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ούτε και για πρώην βουλευτές της ΧΑ που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη – και όχι για διεύθυνση- σε εγκληματική οργάνωση, διευρύνοντας κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που αντιμετωπίζουν πλέον σαφή κίνδυνο να φυλακιστούν.

Για τους μόνους που αναγνωρίστηκαν ελαφριντικά ήταν οι πρώην βουλευτές Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Αρβανίτης και Μίχος για τους οποίους όλα δείχνουν πως η τελική κρίση του δικαστηρίου θα είναι ευνοϊκότερη.

Επίσης κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, τους συνεργούς του στο φόνο αλλά και σε άλλα επιχειρησιακά στελέχη (πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος) αλλά και στελέχη της ΧΑ (πλην των πολιτικών) που είχαν σημαντική συμμετοχή στις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ.

Μόνον για δέκα κατηγορούμενους με επιμέρους και περιφερειακές δράσεις στις εγκληματικές πράξεις το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά.

Γιατί υπέβαλαν εξαίρεση στο παρά πέντε

Αίσθηση έχει προκαλέσει η μεθόδευση του Ιωάννη Λαγού ευρωβουλευτή να υποβάλλει μέσω του δικηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη αίτημα για συνολική εξαίρεση του δικαστηρίου, πλην της Εισαγγελέως, για λόγους μεροληψίας και διότι με τη στάση του – όπως είπε- επέτρεψε την παρουσία πολιτικών στη δίκη και σχόλια εκτός αυτής με αποτέλεσμα να κινεί υποψήφιες για μεροληψία.

Το αίτημα εξαίρεσης θα εξεταστεί εντός της ημέρας,είτε από άλλη δικαστική σύνθεση, είτε από το ίδιο το δικαστήριο, αν κριθεί ότι είναι “προδήλως αβάσιμο”. Σε κάθε περίπτωση έχει ήδη οδηγήσει σε καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, ενώ νομικοί και δικαστικοί εκτιμούν ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε στο παραπέντε σε μια απέλπιδα προσπάθεια των πολιτικών της ΧΑ να επιτύχουν αλλαγή της σύνθεσης του δικαστηρίου για να γλυτώσουν τη φυλακή.

Και τούτο, διότι ακόμα κι αν γίνει δεκτό το αίτημα οι δικαστές που θα οριστούν θα οριστούν για τα επόμενα στάδια της δίκης.

Πρόκειται λοιπόν για προσπάθεια να τεθεί το δικαστήριο εκτός για προφανείς λόγους. 

skai.gr

Πηγή: madata.gr