Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση αναστολές ποινών – Τι είπαν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων

0
53

Με την πρόταση της εισαγγελέως για το ποιοι εκ των καταδικασθέντων για την Χρυσή Αυγηπ πρέπει να λάβουν ανασταλτικό στην έφεση, θα ξεκινήσει η διαδικασία την Δευτέρα το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Ησυνεδρίαση διεκόπη το μεσημέρι της Παρασκευής καθως ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπερασπισης.

Τελευταίος, πριν την διακοπή, τοποθετήθηκε ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζητώντας για λογαριασμό του εντολέα του κι αυτός την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο.

«Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν εδώ να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πινακι του Μιχαλολιάκου. Ειναι αδίστακτοι» υποστήριξε ο Δημ. Παπαδέλης και αναρωτήθηκε: «έκλεισε η εφημεριδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν ειναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπαρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητηρια στο think tank που το σκέφτηκε…».

Και συνέχισε: «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χερι το δεξί. Οχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Ο Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να πάει φυλακή αλλά σκεφτείτε μετά απο 4 χρόνια ποιά θα ειναι η συνέπεια αν αθωωθεί. Συντάσσομαι σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα. Τον καταδίκασαν κάποιες εφημεριδες που είχαν το πάνω χέρι αλλά αυτές αλλάζουν. Τί θα γίνει αν αυτός ο ανθρωπος αθωωθεί;».

Σύμφωνα με το συνήγορο, η βλάβη «είναι και στο πετσί του, στην οικογένεια του» και κατέληξε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για αναστολή της ποινής του.

Συνήγορος Μπούκουρα: Μόνο πεϊνιρλί και τυρόπιτες ξέρει να φτιάχνει – Λαγός: Δεν αναγνωρίζω το δικαστήριο 

Παρόντες και σήμερα στο δικαστήριο οι δυο καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της ΧΑ Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλο κατά την αγόρευσή του για το θέμα της αναστολής είπε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί  με μεγαλύτερη ποινή να τους δίνεται  αναστολή; Εδώ έχουμε δυο Έλληνες με επτά  χρόνια…». 

Και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

«Η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει ο Στάθης Μπούκουρας είναι να φτιάχνει πεϊνιρλί και τυρόπιτες. Ήρθαν 13 άνθρωποι από την τοπική κοινωνία να σας μιλήσουν για αυτόν, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Αργολίδας» είπε η συνήγορος του ζητώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του.

Η συνήγορος που εκπροσωπεί και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ανέφερε πως και οι δύο έχουν σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και πρέπει να μείνουν εκτός φυλακής.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι έχουν αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή και δεν είναι ούτε επικίνδυνοι, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων.

Για ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστεί αν οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς είναι 75 ετών, έκανε λόγο η υπεράσπιση του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη.

Στο δικαστήριο βρίσκεται και ο καταδικασθέντας Ηλίας Κασιδιάρης.

Να μείνει εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο ζήτησε και η Ελένη Ζαρούλια. 

Όπως είπε ο συνήγορός της, η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου, έμεινε σε κατ οίκον περιορισμό από το 2013 με μόνη δυνατότητα να πηγαίνει στον προφυλακισμένο σύζυγο της και στο φαρμακείο. Αργότερα της επιβλήθηκε ο όρος της εμφάνισης στο τμήμα τρεις φορές το μήνα. «Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση της Ε. Ζαρούλια και προσέθεσε: «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση… Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς».

Ο Παν. Ηλιόπουλος ζήτησε ο ίδιος από το δικαστήριο να μην μπει στη φυλακή: «Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη».  Μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, οι οποίες δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του καταλήγοντας ότι «με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία, με εξοντώσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει από το 2012 σύζυγος του Ν. Μίχου, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του πρώην συζύγου της γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια. 

«Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.

«Αν δεν μου χορηγήσετε ανασταλτικό στην έφεση, μέχρι το Εφετείο θα έχω εκτίσει την ποινή μου και ουσιαστικά θα έχω χάσει το δικαίωμα να δικαστώ σε δεύτερο βαθμό», ενώπιον του δικαστηρίου ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Είμαι αθώος και την αθωότητα μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου άποψη, αλλά την είχε και ο εφέτης εισηγητής του Δικαστικού Συμβουλίου και η Εισαγγελέας της έδρας…Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό … Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο… Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις για να λάβω αναστολή. Μη μου στερήσετε το δικαίωμα να κριθώ σε Β΄ βαθμό στο Εφετείο».

Από την πλευρά του ο συνήγορός του σημείωσε ότι: «Απαιτεί να τύχει δίκαιης κρίσης. Δεν εκλιπαρεί, δεν παρακαλάει».

Αυτοπροσώπως υποστήριξε τους λόγους για τους οποίους ζητεί την αναστολή της ποινής του και ο Γιώργος Γερμενής. «Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου.

Όπως είπε έχει πια αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή και ζήτησε να τον αφήσει το δικαστήριο να « παλέψει» στο Εφετείο ενώ λόγο για στιγματισμό μου, υποστηρίζοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα. «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού του ευρωβουλευτή με μισθό 525 ευρώ.

Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στο Ιστορικό- Αρχαιολογικό…Εγώ είμαι αρτοποιός αλλά δεν βρεθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρεθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

Έκτιση της ποινής κατ΄οίκον με « βραχιολάκι, εάν δεν του χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, ζήτησε μετά τον Αντώνη Γρέγο και ο Γιώργος Γερμενής μέσω του συνηγόρου του.

Ως μάρτυρας στο δικαστήριο ήρθε να καταθέσει η μητέρα του Γιώργου Γερμενή. «Πρέπει να εργασθεί γιατι δίνει διατροφή για τα παιδιά του. Δεν τον παίρνουν πουθενά να εργασθεί γιατί είναι υπόδικος. Για λόγους οικονομικούς πρέπει να μην μπει στην φυλακή. Ξέρω ότι βοηθάει τον Λαγό, όχι πολιτικά, αλλά κάπως σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ο πατέρας του είναι 74 χρόνων χρειάζεται βοήθεια, εγώ έχω κάνει άλλο γάμο κι έχω και αλλά παιδιά»

Αναστολή της ποινής του έως το εφετείο ζήτησε και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καθώς «Είναι ο μονο που μπορεί να προφέρει τροφή στη μητέρα του , η οποία θα υποστεί υπερμετρη  βλάβη

αν πάει στη φυλακή» υποστήριξε ο συνηγορος του. «Δεν έχω να πω κάτι» πρόσθεσε ο Αρτ. Ματθαιόπουλος και αποχώρησε.

Ο συνήγορος του Χρ. Παππά υποστήριξε ότι το δικαστήριο θα πρέπει να του δώσει αναστολή γιατί δεν είναι σωστό να εκφέρει το παράπονο ότι εκτίει μια ποινή που δεν πρέπει να εκτίει. «Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση» κατέληξε.

Λαγός: Δεν αναγνωρίζω το δικαστήριο, ενήργησε κατόπιν εντολών – Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προσθέτοντας ότι ενήργησε μεροληπτικά εναντίον του. Επεσήμανε ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξει τι έγινε, στη δίκη.

Η δήλωση του Ι. Λαγού:

«Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά σε βάρος μου. Με καταδίκασε βαση εντολών. Δεν αναγνωρίζω πλέον τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα. 5,5 χρόνια η δικαιοσύνη όφειλε να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και έπρεπε να είναι τυφλή. Αλλά αποδείχτηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών».

Πηγή: madata.gr