Δίκη Χρυσής Αυγής: Το μήνυμα του Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα της ιστορικής απόφασης

0
60

Iσχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία για την ανάγκη θωράκισης της εθνικής ενότητας και της προόδου της χώρας θα στείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την σημερινή απόφαση της δίκης για την Χρυσή Αυγή.

Με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» της δίκης, η δήλωση του πρωθυπουργού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα «διαβαστεί» εντός και εκτός της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Το φόντο των καθημερινών προκλήσεων και στόχων ήταν και παραμένει εξαιρετικά απαιτητικό ενώ η «επέλαση» της πανδημίας οδηγεί εκ των πραγμάτων σε «αναστοχασμό» το πολιτικό σύστημα προς αναζήτηση της κατάλληλης «αντίδρασης» και την αντιμετώπισή της. Για τον κ. Μητσοτάκη το μήνυμα είναι καθαρό και ταυτίζεται με την φράζει ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του ναζισμού.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ανάδειξη του μηνύματος σε κάθε ευκαιρία είναι άκρως σημαντική για τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πιστεύει ότι, όπως τόνισε πρόσφατα με αφορμή την δίκη της Χρυσής Αυγής: «Στον μισαλλόδοξο εθνικισμό, αντιτάσσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό. Στον ολοκληρωτισμό, τον πλουραλισμό. Στη σύγκρουση, τον διάλογο. Στον διχασμό, την ενότητα. Και στον εξτρεμισμό, τον ορθολογισμό. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφράζουμε τη βιωμένη αρνητική εμπειρία σε θετική και γόνιμη εθνική παρακαταθήκη. Γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε κάθε στιγμή τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Με την ισχύ της νομιμότητας. Με σταθερή πίστη στους θεσμούς. Και με συμμάχους μας τους πολίτες».

Το σίγουρο είναι δε ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εκφράσει με αφορμή την απόφαση την «υπερηφάνεια», όπως έχει ήδη προαναγγείλει που επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ: κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή, στέλνοντας τον ηγετικό της πυρήνα στο εδώλιο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Νιώθω ικανοποίηση που τα επιχειρήματα της Δημοκρατίας την εξόρισαν από την Βουλή και το Κράτος Δικαίου από την καθημερινότητά μας. Όπως όλοι οι Έλληνες, ωστόσο, παραμένω σε επαγρύπνηση. Γιατί το δηλητήριο του φασισμού πάντα καραδοκεί να εμφανιστεί σε κάθε δύσκολη στιγμή της ομαλής πολιτικής και κοινωνικής ζωής», έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ο οποίος θεωρεί επίσης ότι «το δίδαγμα από την πολύχρονη επέλαση της ντροπής είναι πως μήτρα της υπήρξε ο τυφλός λαϊκισμός. «Ήταν αυτός που καθιέρωσε το ψέμα στον δημόσιο διάλογο. Που πρόβαλε εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα. Και που ένωσε αντίθετα κομματικά συνθήματα κάτω απ’ την ίδια ακραία συμπεριφορά. Σε αυτό το έδαφος της γκρίζας σύγχυσης έπεσε ο σπόρος της μαύρης προπαγάνδας και μεγάλωσε το παράσιτο των νοσταλγών του Χίτλερ», είπε το περασμένο Σάββατο με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για να καλέσει εμμέσως πλην σαφώς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσει χαρακτηριστικά εγρήγορσης διότι:

«Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός κόσμος ολιγώρησε. Αδράνησε μπροστά στον κίνδυνο που αναπτυσσόταν στα θολά νερά των «αντιμνημονίων», στις συνοικίες του μίσους και στις πλατείες των «αγανακτισμένων». Παντού όπου απλώθηκε η πιο χυδαία και αποτρόπαιη έκφραση της δημαγωγίας που είναι ο φασισμός. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αρνήθηκαν ακόμη και να αξιοποιήσουν το αντισυστημικό προσωπείο του, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.  Ακριβώς γι’ αυτό η Δημοκρατία χρειάστηκε καιρό για να νικήσει».

Στόχος του κ. Μητσοτάκη, όπως επαναλαμβάνει δε στους συνομιλητές του, είναι η κατάδειξη της διαφοράς ανάμεσα στην πολιτική αντιπαλότητα και την εχθρότητα- μαζί με την απομόνωση χωρίς εκπτώσεις των άκρων.

«Οπου ριζώνει η γενικόλογη καταγγελία, ανθεί ο εξτρεμισμός. Όταν επελαύνει ο κυνισμός, παρελαύνει η βία. Και όποιος οικοδομεί πάνω στην οργή κατεδαφίζει τους θεσμούς. Ενώ μέσα στην άμορφη αντίδραση οι ένοχοι γίνονται αόρατοι. Έχουν, συνεπώς, ευθύνες εκείνες οι δυνάμεις που, στ’ όνομα του πρόσκαιρου συμφέροντος, άφησαν χαραμάδες, ώστε το παρακράτος ν’ ανοίξει την πόρτα της πολιτικής», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει με την δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών στην επιχείρηση ανάδειξης της συμβολής της Νέας Δημοκρατίας για την απομόνωση των άκρων:

«Η παράταξή μας ήταν και παραμένει διαχρονικός αντίπαλος της Χρυσής Αυγής όπως και κάθε υπονομευτή του πολιτεύματος και της ομαλότητας. Βουλευτές και στελέχη μας έγιναν στόχοι επιθέσεων. Όμως, ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν ανέχτηκε το κακό: Ως αντιπολίτευση, αρνηθήκαμε οποιαδήποτε σύμπλευση με τους εκπροσώπους του ακόμη και σε απλές ψηφοφορίες της Βουλής. Και ως κυβέρνηση είμαστε συνειδητοί πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι από αυτούς εγκλημάτησαν. Για να τιμωρηθούν δίκαια, αλλά αμείλικτα».

Στον ίδιο τόνο ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιου Λιβανού ο οποίος εξήγησε ότι το κόμμα του καταδικάζει και πολεμά μέσα και έξω από την βουλή κάθε μορφή φασισμού καθώς και το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής. «Όταν η ΝΔ με ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει για να οδηγήσει τους εγκληματίες στην φυλακή. Στήριξε την δικαιοσύνη για να συνεχίσει το έργο της», υπενθύμισε με νόημα ο κ. Λιβανός κάνοντας τέλος λόγο για ένα τείχος δημοκρατίας από όλο τον δημοκρατικό κόσμο απέναντι στον φασισμό και ναζισμό.

Πηγή: madata.gr