Δίκη για τα στημένα: Ο εισαγγελέας προτείνει την αθώωση Μαρινάκη και άλλων 22

0
55

Την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλων 22 προσώπων στη Δική των «28» για την υπόθεση χειραγωγημένων αγώνων  πρότεινε ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Παράλληλα, πρότεινε την ενοχή ποδοσφαιριστών και παραγόντων της Βέροιας για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό το 2013 στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκακης» που έληξε με σκορ 3-0 υπέρ των Πειραιωτών.

Ο κύριος Λακαφώσης πρότεινε την ενοχή του τότε μεγαλομετόχου της Βέροιας, Γιώργου Αρβανίτη και του Γιώργου Λαναρή, τότε παράγοντα της ομάδας, και των ποδοσφαιριστών Μπάρμπα και Παυλίδη.

Ένοχος και ο διαιτητής Δημητρόπουλος για τον αγώνα Κυπέλλου του 2012 ανάμεσα σε Παναχαϊκή και Ολυμπιακό.

Για τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού και άλλους επτά που κατηγορούνται για σύσταση «συμμορίας» προτάθηκε η απαλλαγή λόγω παραγραφής, καθώς η δράση της ατόνησε τον Δεκέμβρη του 2012 με αρχές του 2013 και έχει επέλθει παραγραφή, αφού είναι πλημμέλημα. Οι άλλοι επτά είναι οι Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρο ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθοπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος (πρώην παράγοντες ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην πρόεδρο ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος της ΚΕΔ).

Σύμφωνα με τον εισαγγελέας της έδρας, από τη διαδικασία προκύπτει ότι ο Ολυμπιακός κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν εμπλέκονται σε χειραφέτηση αγώνων, καθότι δεν προκύπτει συναλλαγή του ισχυρού άντρα των ερυθρόλευκων ούτε με τον Γιώργο Σπανό για το ματς με τον Ατρόμητο ούτε και με τον Αρβανιτίδη για την αναμέτρηση με τη Βέροια.

Ωστόσο διαπίστωσε πως έχει επιτευχθεί αλλοίωση αποτελέσματος στην αναμέτρηση της Βέροιας με τον Ολυμπιακό κατ’ επιλογή του Αρβανιτίδη μέσω του Λαναρή.

Ο κ. Λακαφώσης ξεκίνησε την αγόρευσή του λέγοντας:

«Οι καταθέσεις Κούγια και Αλαφούζου αποτυπώθηκαν εν πολλοίς σε κατηγορίες. Ο Κούγιας εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εν πολλοίς αναίρεσε τις καταγγελίες του, είπε ότι δεν έχει στοιχεία που να προκύπτει χειραγώγηση αγώνα, ότι η αναφορά του σε στελέχη της ΕΠΟ ήταν κατά την κρίση του.

Το ίδιο συνέβη και με τον Αλαφούζο που είπε πως  ότι  οι καταγγείλει ήταν αποτέλεσμα δικών του κρίσεων βλέποντας τους αγώνες. Το βούλευμα στηρίζεται σε πολλούς πυλώνες ένας από τους οποίους είναι ο δανεισμός παικτών. Αναφέρει το βούλευμα αρκετές περιπτώσεις δανεισμών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός παικτών δεν αποτελεί προνόμιο μόνο του Ολυμπιακού. Από μόνος του ο δανεισμός παικτών δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη πρακτική, είναι προβλεπόμενη», είπε ο κ. Λακαφώσης.

Για το βούλευμα που κάνει λόγο  ότι οι «8» συνεννοήθηκαν να κάνουν παράνομες πράξεις από την 1/11 μέχρι και το Δεκέμβριο και τη συνάντηση στο Χίλτον, είπε: «Δεν μπορούν να έχουν ενταχθεί σε μια ανύπαρκτη ένωση προσώπων μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011.

Οι Γιάχος, Δούρος και Μπριάκος ήταν στο στόχαστρο του Ολυμπιακού άρα πως μπορεί να είχαν ενταχθεί στην ένωση. Τουλάχιστον τον Μάιο του 2012 τέτοια συνοχή δεν υπήρχε ανάμεσα στους τρεις και τον Μαρινάκη».

Ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο ματς Αστέρας-Ολυμπιακός στην Τρίπολη, όπου διαιτητής ήταν ο Ηλίας Σπάθας:

«Ο Αλαφούζος αναφέρθηκε αόριστα στον αγώνα με υποκειμενικές σκέψεις. Εγώ δεν μπόρεσα να διαπιστώσω στοιχεία χειραγωγημένου αγώνα».

Για το ματς με τον Ατρόμητο και το ότι καταλογίζεται πως ο Μαρινάκης είχε συμφωνήσει με τον Σπανό να μην χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι παίκτες, ο κ. Λακαφώσης είπε πως «ένας από τους παίκτες που ο Φύσσας λέει ότι δεν έπαιξαν, μπήκε αλλαγή. Κατέθεσε ότι ο Ναπολεόνι δεν έπαιξε ενώ έπαιξε.

Τα όσα εξέθεσε ο μάρτυρας είναι αβάσιμα. Έχει τέτοιο επαγγελματικό προφίλ που δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη. Απ’ όλα αυτά τα περιστατικά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ατρόμητος στον συγκεκριμένο αγώνα αποδυναμώθηκε σκοπίμως».

Για το Ολυμπιακός – Βέροια τόνισε ότι «κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι ο Μαρινάκης ήρθε σε συναλλαγή με Αρβανιτίδη και Λαναρή για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα αν έγινε για στοιχηματικούς λόγους, είναι προφανές ότι έγινε. Οι καταθέσεις Καλαϊτζίδη, Γεωργέα, το βίντεο, η επιβεβαίωση των καταθέσεων από έναν κατηγορούμενο, όλα αυτό δείχνουν. Ο αγώνας αυτός κατ’ επιλογή Αρβανιτίδη και μέσω Λαναρή αλλοιώθηκε, επιτεύχθηκε η αλλοίωση αποτελέσματος και είναι κακούργημα».

Κλείνοντας είπε: «Οι περιπτώσεις Γαζώρου – Τύρναβου και Κωνσταντινέα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Υπήρξε μια εξακολουθητική χρησιμοποίηση της δομής της ΕΠΟ και αθέμιτες παρεμβάσεις από τον Γενάρη του 2012, όμως φαίνεται ότι μετά τον Νοέμβριο του 2012 άρχισε αυτή η δραστηριότητα να ατονεί και στη συνέχεια διακόπηκε.

Υπήρχε μια ευρύτατη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση, πράξη που να συνδέεται μετά από τον Δεκέμβρη του 2012, δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια εν όψει ότι όλη η δραστηριότητα έγινε από Γενάρη 2012, τα πλημμελήματα του 2015 έχουν παραγραφεί».

Κατά συνέπεια, ο κ. Λακαφώσης προτείνει την αθώωση των: Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργου Σαρρή, Θόδωρου Κουρίδη, Αριστείδη Σταθόπουλου, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Νίκου Προύντζου, Γιώργου Δούρου, Θανάση Μπριάκου, Σπανού, Αγγελόπουλου, Σα Πίντο και των διαιτητών Κώστα Ιωαννίδη, Ιωάννη Κάμπαξη, Απόστολου Αμπάρκιολη, Θανάση Γιάχου και Ηλία Σπάθα.

Προτείνει την ενοχή των Δημητρόπουλου για το Παναχαϊκή – Ολυμπιακός και Αρβανιτίδη, Λαναρή, Μπάρμπα, Παυλίδη για το Ολυμπιακός – Βέροια.

etypos

Πηγή: madata.gr