Δήλωση – ντροπή από Κρεμλίνο για Αγιά Σοφιά: Οι Ρώσοι τουρίστες θα κερδίσουν γιατί δεν θα έχει πια ακριβό εισιτήριο

0
142

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας δεν θα επηρεαστούν μετά την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, προσθέτοντας ότι θα κάνει καλό στους Ρώσους τουρίστες.

Σε συνέντευξή του με τον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Avtoradio, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι Ρώσοι θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται τον ιστορικό χώρο δωρεάν, σε αντίθεση με τα «αρκετά ακριβά εισιτήρια» όταν ήταν μουσείο.

Είπε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση σέβεται τη θέση του Πατριάρχη της Μόσχας και ολόκληρης της Ρωσίας επί του θέματος, η οποία διαφέρει από τη θέση του κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι δεν αναμένει ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα επηρεάσει τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Εξήρε τη σχέση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες μοιράζονται ένα παρόμοιο στυλ εργασίας

 Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε ότι οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ, προχωρώντας έτι περαιτέρω, έκανε μια άκρως ντροπιαστική δήλωση: «Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό».

Ο Πεσκόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, γιατί η επίσημη ρωσική γραμμή είναι ότι (η μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας) αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.

«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι σε οποιαδήποτε απόφαση, οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός είναι ιερός για πολλούς Χριστιανούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να μπορούν να επισκεφθούν τον ναό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά δεσμεύθηκε ότι «τα πάντα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι θα μπορούν να επισκεφθούν τον ναό». Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ρωσικές αρχές σέβονται την αρνητική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το θέμα. «Σεβόμαστε τη στάση του Πατριάρχη μας ως Ορθόδοξοι πιστοί (…) διαφέρει από την κρατική θέση».

Πηγή: madata.gr