Δήμαρχοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης ζητούν άνοιγμα συνόρων με Βουλγαρία

0
80

Το άνοιξε – κλείσε των συνόρων μας στον Προμαχώνα με τους Σέρβους τουρίστες όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, το μόνο που τελικά απέφερε είναι μια επικίνδυη πύλη εισόδου του κορονοϊού στη χώρα μας, εάν κρίνουμε και από τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ με 20 κρούσματα από Σέρβους τουρίστες.

Πρόκειται για μια επώδυνη για τους επιχειρηματίες του τουρισμού και επισιτισμού εξέλιξη, καθώς από χθες επιβλήθηκε το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους που στην πατρίδα τους βιώνουν ανάκαμψη της νόσου, αλλά είναι μέτρο αναγκαίο για την ασφάλεια και υγεία στην Ελλάδα.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, αμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και σταδιακή επαναλειτουργία των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με Βουλγαρία και ταυτόχρονη τοποθέτηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ σ΄ αυτούς ζητούν Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την κυβέρνηση μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαν την Δευτέρα Ιουλίου. Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να μην ανοίξει το κλειστό τελωνείο των Κήπων και να απαγορεύσει την έξοδο Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις).

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα μετά την πρόσφατη απαγόρευση διέλευσης τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως αναφέρει το Έθνος.

«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση αυτή προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική. Και προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης 2-3 κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζόμενων της Περιφέρειας μας» τονίζουν μεταξύ άλλων στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Παράλληλα, αποφάσισαν τον άμεσο καθορισμό συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και την ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και των Βουλευτών της Περιφέρειάς, και «την πρόσκλησή τους σε έναν κοινό αγώνα ανατροπής της ζοφερής τουριστικής και όχι μόνο, προοπτικής, για την οικονομία των συμπολιτών μας».

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό πάντως για να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις στο πόδι που όπως φάνηκε στην περίπτωση της Σερβίας, τελικά οδήγησαν σε παλινωδίες και στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγες ημέρες από την κυβέρνηση,

Πηγή: madata.gr