Δημοσκόπηση GPO: Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Προβληματισμός για το ΠΑΣΟΚ

0
27

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης GPO – Με ποιον θα ήθελαν συγκυβέρνηση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Με διαφορά 7,4 μονάδων προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προβληματίζεται, καθώς πέφτει κάτω από το 10%.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 33,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,4%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 9,8%. Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,4%, η Ελληνική Λύση 3% και το ΜέΡΑ25 2,4%.

Στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 50,1% των ερωτηθέντων επιθυμεί να ξαναγίνουν εκλογές και το 47,4% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Με ποιον θα ήθελαν συνεργασία οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ

Στην ίδια ερώτηση, το 36,8% των ερωτηθέντων που είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, απάντησαν δεν θα επιθυμούσαν να κάνει «καμία συνεργασία» το κόμμα, το 33,9% επιθυμεί «κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία» και το 20,8% επιθυμεί «κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το 65,2% απάντησε «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ» με την τροπολογία της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις ερχόμενες εκλογές, ενώ «διαφωνώ ή μάλλον διαφωνώ» απάντησε το 32,6%.

Το 33,2% κρίνει «θετικά ή μάλλον θετικά» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, εκτός από εκείνη για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ το 63,1% την κρίνει «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά».

Με βάση τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η ΝΔ είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία, στις δεύτερες εκλογές. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τo 50,1% θέλει να ξαναγίνουν εκλογές αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 47,4%, σε αυτή την περίπτωση, θα προτιμούσε κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 10% σύμφωνα και με την Marc

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την πτώση του ΠΑΣΟΚ την κατέγραψε προσφάτως και η δημοσκόπηση της Marc, για λογαριασμό του ANT1.

Σύμφωνα με την Marc την πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα μοιάζει να σταθεροποιείται πέριξ του 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει οριακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κάτω από το 10% για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,9%.

Ακολουθεί το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα, του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει μετρήσει η συγκεκριμένη εταιρεία, στο 3,4%. Με δεδομένο πως αυτό αποτελεί πρόθεση ψήφου, φαίνεται πως το ακροδεξιό κόμμα έχει τη δυναμική να περάσει το κατώφλι του 3%.

Ακολουθεί, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο δελτίο του ANT1, το ΜέΡΑ25 με οριακή πτώση, στο 2,8%. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι αναποφάσιστοι αυξήθηκαν από την τελευταία μέτρηση της Marc και αγγίζουν πλέον το 105.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον τελευταίο μήνα, η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται μεταξύ 6,1 και 8,1 ποσοσταίων μονάδων. Προβάδισμα 7,1% στη Νέα Δημοκρατία καταγράφει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για τo 2023 της GPO, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη. Μια ημέρα νωρίτερα, η μέτρηση της Pulse εκτιμούσε τη διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων στις 7,5 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση της Alco έδινε προβάδισμα 6,9% στη ΝΔ, ενώ εκείνη της Metron Analysis, άνοιγε την ψαλίδα σε 8,9%. Εχθές, το Action24 παρουσίασε μέτρηση της Rass στην οποία η διαφορά των δύο κομμάτων περιοριζόταν στο 6,1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος στη δημοσκόπηση της Marc

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η διακύμανση της πρόθεσης ψήφου από τον Δεκέμβριο του ’21 που δείχνει πως το κυβερνών κόμμα δείχνει να διατηρεί σταθερά τα ποσοστά του κοντά στο 33%.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημαντική αύξηση συσπείρωσης και ποσοστών, κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, από το 19,2% στο 25,2%. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η διακύμανση στην πρόθεση ψήφου του ΠΑΣΟΚ, που από το 15,2% εμφανίζεται πλέον στο 9,8%.

Τα 3 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήραν μεταγραφή για ΝΔ

Ο μέχρι πρόσφατα συντονιστή των τομέων πολιτικής κόμματος του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Σπυρόπουλος είναι η τελευταία μεταγραφή που πραγματοποίησε η ΝΔ από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πριν από τον Σπυρόπουλο είχαν προηγηθεί αυτές της Ελευθερίας Φτακλάκη και του Σπύρου Καρανικόλα.

Πηγή: thestandard.gr

Πηγή: madata.gr