Διώρυγα Σουέζ: Πώς θα απεγκλωβιστεί το πλοίο των 400 μέτρων

0
23

Ένα θρίλερ εξελίσσεται στη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς έχει εγκλωβιστεί ένα πλοίο 400 μέτρων και ειδικοί εκτιμούν, ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων θα σημάνουν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης.

Συγκεκριμένα, το πλοίο «Ever Given» είναι βάρους άνω των 220.000 τόνων και έχει κολλήσει στο σημείο από την Τετάρτη 24 Μαρτίου.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να αποκολληθεί το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας Shoei Kisen Kaisha, στην οποία ανήκει το πλοίο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «χρησιμοποιούνται ρυμουλκά και βυθοκόροι για να σπάσουν βράχοι».

Σύμφωνα με τη SCA, πρέπει να απομακρυνθούν 15.000-20.000 κυβικά μέτρα άμμου για να επιτευχθεί βάθος 12 έως 16 μέτρων και να μπορεί να πλεύσει και πάλι το σκάφος.

 
Ο Μοχάμπ Μαμίς, σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σε θέματα λιμένων, δήλωσε αργά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ναυσιπλοΐα θα αποκατασταθεί «μέσα σε 48 με 72 ώρες το πολύ».

«Έχω εμπειρία με πολλές επιχειρήσεις διάσωσης αυτού του τύπου και, ως πρώην πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, γνωρίζω κάθε εκατοστό του καναλιού», πρόσθεσε ο Μαμίς, που επέβλεψε την πρόσφατη επέκταση αυτής της θαλάσσιας διόδου, από όπου περνά, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα η ολλανδική εταιρεία Smit Salvage είχε προβλέψει ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει «ημέρες ακόμα και εβδομάδες».

Η εταιρία διαχείρισης του σκάφους Evergreen Marine Corp, με έδρα την Ταϊβάν, ανέθεσε στην Smit Salvage και την ιαπωνική εταιρεία Nippon Salvage να εκπονήσουν «ένα αποτελεσματικότερο σχέδιο» για την αποκόλληση του πλοίου. Οι πρώτοι ειδικοί έφτασαν χθες.

Ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk και η γερμανική Hapag-Lloyd ανέφεραν χθες ότι εξετάζουν να εκτρέπουν τα πλοία τους ώστε να περνούν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μια παράκαμψη πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων γύρω από την αφρικανική ήπειρο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr