ΔΝΤ: Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος της Ελλάδας, αγκάθι η ανεργία

0
54

Υλοποίηση έργων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και πριν εγκριθούν οι πόροι από την Ε.Ε., προτείνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και να αμβλυνθούν κάπως οι συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Στην δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από το Ταμείο, πιστοποιείται επίσης η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συνεχίστε τη στήριξη

Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΔΣ του ΔΝΤ προτρέπει την Αθήνα να συνεχίσει την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά με μέτρα πιο στοχευμένα τα οποία θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε να έχουν αποτέλεσμα στους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.

Επίσης προτείνει την “εμπροσθόβαρη” αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, ήτοι να αρχίσει η υλοποίηση σε έργα και δράσεις άμεσα με ίδιους πόρους, χωρίς να περιμένει η Αθήνα να εγκριθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Βιώσιμο το χρέος

Ταυτόχρονα, το Ταμείο επανεπιβεβαιώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη του χρέους παραμένουν χαμηλές, αλλά συστήνει την διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μακροπρόθεσμα καθώς η βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση δεν είναι δεδομένη.

Τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος παραμένει βιώσιμο αλλά επιφυλάσσεται να επανεξετάσει την βιωσιμότητα του στην επόμενη εξέταση της οικονομίας με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του Ταμείου που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Μεταρρυθμίσεις

Τέλος, συγχαίρει την κυβέρνηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση. Επισημαίνονται ιδιαίτερα οι αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην προώθηση πράσινων επενδύσεων.

Προτρέπει επίσης την κυβέρνηση να συνεχίσει τις αλλαγές στο πεδίο της κατάρτισης και επανακατάρτησης του εργατικού δυναμικού και της καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας ειδικά των γυναικών που έχουν ακόμη πολύ χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Πηγή: madata.gr