Δυσφορία στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Διακόπουλου ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες

0
64

Η άποψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού ότι το “Oruc Reis” πραγματοποίησε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει προκαλέσει την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.

Λίγα μόλις λεπτά από τα όσα υποστήριξε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος στο “Open”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε με κατηγορηματικό τόνο πως “έρευνες δεν γίνονται” από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα κρίση στην ανατολική Μεσόγειο το Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Άμυνας διέρρεαν πως το “Oruc Reis” πως μπορεί να έχει απλώσει τα καλώδια του, ωστόσο σεισμικές έρευνες δεν μπορεί να πραγματοποιήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται γύρω του.

Δεν είναι το πρώτο “φάουλ” Διακόπουλου

Ωστόσο τα όσα ισχυρίστηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την κυβερνητική γραμμή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξανδρος Διακόπουλος με τις τοποθετήσεις του φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει είχε κάνει λόγο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την Τουρκία πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Επί του παρόντος στο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους κυρίως λόγω της έντασης που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν κρύβουν την ενόχληση τους για τις δηλώσεις Διακόπουλου.

Βόμβα Διακόπουλου: “Μην κοροϊδευόμαστε, το Oruc Reis κάνει έρευνες”

Σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο αντιναύαρχος ε.α. ερωτηθείς σχετικά, παραδέχτηκε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

“Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ακόμη ότι τις πρώτες ημέρες δεν είχε απλώσει καλώδια, αλλά όταν τα ελληνικά ΜΜΕ έλεγαν ότι δεν κάνει έρευνες, το πλοίο έκανε έρευνες στο βυθό, “μαρκάροντας” ,όπως είπε, την περιοχή του.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κ. Διακόπουλος απάντησε επί λέξει: “Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακόυμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς “ο σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: “μαρκάρει” την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ”. Και συμπλήρωσε: “Δεν υπάρχει “ολίγον έγκυος”. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση””.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονταν τις πρώτες ημέρες παρουσίας του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το τουρκικό σκάφος δεν έκανε έρευνες στην περιοχή καθώς ο θόρυβος από τα πλοία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση θεωρείτο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για διενέργεια σεισμικής έρευνας.

thetoc

Πηγή: madata.gr