Δυστύχημα στα Τέμπη: 38 σοροί στο νοσοκομείο Λάρισας – Με DNA η ταυτοποίηση

0
15

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας σημειώνονται από το πρωί έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας.

Οι συγγενείς των επιβατών που αγνοούνται ζουν με την αγωνία. Δίνουν δείγμα DNA, καθώς η κατάσταση των πτωμάτων δυσχαιρένει ακόμα περισσότερο τη μακάβρια διαδικασία της αναγνώρισης: είναι είτε διαμελισμένα, είτε απανθρακωμένα και ο μοναδικός τρόπος για την ταυτοποίηση είναι η λήψη γενετικού υλικού.

Οι άνθρωποι αγωνιούν. Περιμένουν στην ουρά να ακούσουν τα ονόματα των συγγενών τους και να μάθουν αν είναι νεκροί ή εάν νοσηλεύονται τραυματισμένοι. Κάποιοι από αυτούς κρατούν στα χέρια τους τις φωτογραφίες τους, ζητώντας έστω και μια πληροφορία ότι κάποιος τους είδε ζωντανούς.

Την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της βιώνει η χώρα με τουλάχιστον 40 νεκρούς δεκάδες τραυματίες και σύμφωνα με την ΕΡΤ, 50 αγνοούμενους στο ύψος των Τεμπών.

Έως αυτή την ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια των τρένων για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων, ενώ σκηνές αρχαίας τραγωδίας διαδραματίζονται στην διαδικασία της αναγνώρισης. 

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική στο σημείο του δυστυχήματος και το περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. 

Όπως είπε: «Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, το βαγόνι – εστιατόριο βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Από τη σύγκρουση ξέσπασε φωτιά, η οποία ανέβασε τη θερμοκρασία έως και σε 1.300 βαθμούς Κελσίου, που σημαίνει ότι είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των σορών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται σε 36 αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Νοσηλεύονται 72 εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ. Αυτήν την ώρα, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι».

Σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τις 38 οι αταυτοποίητες σοροί. Στο νοσοκομείο της Λάρισας εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Σημειώνεται ότι από την Αθήνα έχει φτάσει στην Λάρισα ειδικό κλιμάκιο για την ταυτοποίηση θυμάτων μέσω DNA.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας έχουν καταφθάσει και ιατροδικαστές από την Αθήνα, προκειμένου να συνδράμουν στην επίπονη διαδικασία.

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη», ανέφερε το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών.

Τέμπη: Αυτή είναι η λίστα με τα ονόματα των τραυματιών
Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. 

Συνολικά 72 επιβάτες έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ.

 Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η λίστα με τα ονόματα των τραυματιών: 20 άτομα νοσηλεύονται σε ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά και Νοσοκομείο Κατερίνης, 22 στο ΓΝΛ, 32 στο ΠΓΝΛ και έξι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στη Λάρισα.

 

 

Πηγή: madata.gr