Δυτική Αχαΐα: Τέτοιες πλημμύρες είχαμε να δούμε 35 χρόνια. Διάσωση άνδρα με τους σκύλους του

0
129

Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αχαΐα έχει προκαλέσει το πέρασμα της κακοκαιρίας με τις έντονες βροχοπτώσεις.

Τεράστιες ποσότητες νερού έχουν βυθίσει στα σπίτια και επιχειρήσεις στα χωριό Μετόχι και Λάπα ενώ στα λασπόνερα έχουν χαθεί  καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, υποδομές αλλά και πολλά θερμοκήπια.

Η κατάσταση είναι τραγική. Είμαι 52 ετών και τέτοια κατάσταση είχα να ζήσω πριν από 35 χρόνια όταν ακόμα ήμουν έφηβος. Είναι φοβερή η κατάσταση. Είχαμε πλημμυρίσει και στις 26 Νοεμβρίου και πριν καλά – καλά καθαρίσουμε τα σπίτια μας από τα λασπόνερα βουλιάξαμε και πάλι. Το κακό είναι μεγάλο, είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Λαγός που είναι κάτοικος Μετοχίου.

Xαριστική βολή

Οπως είπε αρκετά σπίτια έχουν βουλιάξει μέσα στα νερά, αποθήκες και ένα σούπερ μάρκετ. “Η κατάταση είναι τραγική. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην έχουμε άλλα νερά. Ο κόσμος εδώ είναι σε δεινή θέση. Μία ο κορονοϊός, προν 20 ημέρες η πρώτη καταστροφή και τώρα αυτό σήμερα είναι η χαριστική βολή. Εχει γεμίσει νερό όλο το δάσος της Στροφυλιάς και το νερό δεν έχει διέξοδο να φύγει προς τη θάλασσα”.

Να ανοίξουν άμεσα δίοδοι στη θάλασσα
Ο Ρήγας Θανασάς που είναι τοπικός σύμβουλος στον τοπικό δήμο δυτικής Αχαϊας συμφωνεί πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών. “Επεσε πολύ νερό και το έδαφος ήταν κορεσμένο από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις. Ολα τα νερά έχουν καταλήξει στη λιμνοθάλασσα Προκοπίου στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς αλλά και στη λίμνη Λαμία. Πρέπει άμεσα να ανοίξουν δίοδοι προς τη θάλασσα να εκτονωθεί το νερό. Τώρα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, η μπούκα στην Καλογριά αλλά δεν είναι αρκετή για να φύγουν τόσοι τόνοι νερού. Οταν έχουν πέσει 85 τόνοι νερού σε κάθε στρέμμα υπολογίστε για τι νερό μιλάμε σε μία τεράστια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων που φτάνουν μέχρι το αεροδρόμιο στον Άραξο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και γίνεται μεγαλύτερο με αυτές τις θεομηνίες”, είπε στο ethnos.gr.

Μοναχή: Είμαστε αποκλεισμένες λόγω κατολισθήσεων

Εγκλωβισμένες είναι και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας. Το ethnos.gr επικοινώνησε με μοναχή της Μονής η οποία είπε: “Εχει αποκλειστεί η πρόσβαση στη Μονή λόγω κατολίσθησης. Επεσε ένα κομμάτι του βουνού περίπου 400 μέτρα από το σημείο που βρίσκεται η Μονή. Όλες οι μοναχές είναι καλά στην υγεία τους. Και το Μοναστήρι δεν έχει ζημιές. Μας έχουν διαβεβαιώσει πως με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν να ανοίξουν το δρόμο”.

Kατολίσθηση έχει σημειωθεί και στην Περιφερειακή Οδό στην Πάτρα και σπεύδουν συνεργεία για να ανοίξουν το δρόμο.

Εσωσαν άνδρα με τα δύο σκυλιά του

Στα Στεναΐτικα της Κάτω Αχαΐας, η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε έναν άνδρα καθώς και τους δύο σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει όπως μπορεί να δει κανείς και από τις φωτογραφίες, σε πολύ υψηλό σημείο. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος.

Εκκενώνουν την περιοχή οι Ρομά

Στην Πίσω Συκιά Δυτικής Αχαΐας διαβιούν πολλοί Ρομά, οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς η στάθμη των νερών έχει ανέβει και τα λασπόνερα έχουν καλύψει τα πάντα.

ethnos.

Πηγή: madata.gr