Έχασα σχεδόν ολοκληρωτικά την ακοή μου – Η εξομολόγηση της Κατερίνας Νοτοπούλου

0
89

Για τις επιθέσεις που δέχτηκε όταν ανέλαβε χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης και το αυτοάνοσο που της άλλαξε τη ζωή μίλησε, μεταξύ άλλων, στα «Παραπολιτικά», η Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;
Μέσα από τα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης, σε νεαρή ηλικία. Με ένταση κατά την περίοδο των μνημονίων. Και κατά κάποιον τρόπο η πολιτική έγινε για μένα τρόπος ζωής. Βλέπετε, η γενιά μου δεν είχε περιθώρια, δεν είχε τον χρόνο να περιμένει. Επρεπε να δώσουμε μάχες. Και η δύναμη εμάς, των νέων, είναι ότι μένουμε πιστοί στα λόγια και τα όνειρά μας. Δεν υποχωρούμε.

Εχετε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της πολιτικής;
Οχι. Αλλά είναι μια πραγματικά συνηθισμένη κατάσταση για τις γυναίκες στην πολιτική και σε κάθε μορφή κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής να έρχονται αντιμέτωπες με τον σεξισμό. Οι γυναίκες πρέπει να τολμήσουμε να δούμε τον εαυτό μας σε κάθε ρόλο που επιθυμούμε. Να μην υποτιμάμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις. Διαθέτουμε απεριόριστες, αρκεί να τις απελευθερώσουμε!

Ποιο είναι το χειρότερο που έχει γραφτεί για εσάς και την οικογένειά σας;
Με τι κριτήριο να διαλέξω το χειρότερο; Ολα πονάνε. Θέλει ατσάλινο στομάχι και το δικό μου είναι από κανονικά κύτταρα. Ευτυχώς η οικογένειά μου μού έμαθε να στέκομαι όρθια, να ξεχωρίζω το σημαντικό από το ασήμαντο. Ετσι έμεινα στοχοπροσηλωμένη. Αλλωστε, απέναντι σε αυτό το σύστημα δεν παλεύουμε;

Εχετε παραδεχθεί ότι πάσχετε από αυτοάνοσο. Τι ακριβώς συνέβη;
Εντελώς ξαφνικά, στα 26 μου, όλα έγιναν αλλιώς. Εκείνο το καλοκαίρι που έχασα τις αισθήσεις μου άλλαξε εντελώς η ζωή μου. Δεν ήμουν προετοιμασμένη γι’ αυτό και δεν ήταν εύκολη η διάγνωση ή συνηθισμένη η θεραπεία. Με καθήλωσε στο νοσοκομείο για μήνες. Τελικά, έχασα σχεδόν ολοκληρωτικά την ακοή μου. Σήμερα όμως μπορώ να εργάζομαι και να έχω κοινωνική ζωή κι αυτό, πιστέψτε με, δεν ήταν δεδομένο.

Ψυχολογικά, πώς το διαχειριστήκατε;
Ενα αυτοάνοσο είναι μια σκληρή εμπειρία, η οποία αλλάζει τον τρόπο που ζεις αλλά και βλέπεις τη ζωή. Κάθε μέρα είναι μια μάχη σε έναν κόσμο φτιαγμένο για υγιείς και άρτιους. Μαθαίνεις να ζεις με αυτό, αλλά, αφού το ρυθμίσεις, καλείσαι να πάρεις και μια απόφαση: αν θα το αφήσεις να σε καθηλώσει ή θα προχωρήσεις με τα νέα δεδομένα στη ζωή σου. «Κλειδί» είναι η αποδοχή αυτού που πλέον είσαι. Δηλαδή, να καταφέρεις να απεγκλωβιστείς από αυτό που θα ήθελες να είσαι ή που ήσουν. Η στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους υπήρξε καταλύτης. Πιστεύω πως, αν ήμασταν πιο εξοικειωμένοι ως κοινωνία με την ασθένεια ή την αναπηρία, θα είχαμε διαμορφώσει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον.

Ενα από ένα χόμπι σας είναι το θέατρο. Μάλιστα, έχετε κατηγορηθεί και γι’ αυτό. Τι απαντάτε;
Το θέατρο σε πλάθει. Είμαι ευγνώμων για αυτή μου την εμπειρία, τη γνώση, την παιδεία. Στη χώρα που γέννησε το θέατρο, η θεατρική παιδεία είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Εχετε δηλώσει ότι δεν μαγειρεύετε και δεχθήκατε bullying. Σας ενόχλησε;
Με ενοχλεί που καταφεύγω σε έτοιμη κουζίνα – αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα!

Ασχολείστε η ίδια με την εμφάνισή σας; Αρκετές φορές έχετε γίνει viral.
Στη Θεσσαλονίκη δεν χρειαζόμαστε στυλίστες… Εξάλλου, formal dress code απαιτούσαν και οι προηγούμενες θέσεις εργασίας μου. Ομολογώ πως είναι και το στυλ που μου αρέσει από μικρή, βέβαια, καθ’ ότι Θεσσαλονικιά βέρα. Δεν άλλαξα τον ενδυματολογικό μου κώδικα. Οι γυναίκες της πόλης μου χαιρόμαστε να φροντίζουμε την εμφάνισή μας. Οχι από καθωσπρεπισμό, αλλά από μεράκι, ανάλογα με το πώς νιώθουμε. Μη μου πείτε κι εσείς ότι εμείς, οι γυναίκες της Αριστεράς, είμαστε «ταγάρια». Η πραγματικότητα είναι πως κάθε άνθρωπος φορά το ρούχο που διαθέτει ή είναι του γούστου του. Και, τέλος πάντων, δεν θα κριθεί από αυτό. Ουδείς κρίνεται από το ράσο του…

Εχετε καταφέρει να κρατήσετε την προσωπική σας ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι εύκολο;
Είναι μια επιλογή. H προσωπική ζωή είναι προσωπική! Οι στιγμές αυτές είναι η ζωή που μοιράζεσαι είτε με την οικογένεια είτε με φίλους είτε με τον σύντροφό σου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις διαφημίζεις ή να τις χρησιμοποιείς. Εξάλλου, ζω όπως ζει κάθε γυναίκα της ηλικίας μου – δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον αυτό. Το έχουν σεβαστεί οι συμπολίτες μου και κυρίως τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Για την πολιτική μου δράση κρίνομαι και επιθυμώ να κρίνομαι αυστηρά.

Είστε ερωτευμένη; Θέλετε να κάνετε οικογένεια;
Ναι! Το να κάνω οικογένεια είναι στις επιθυμίες μου. Βέβαια, συμβόλαιο με το μέλλον ουδείς έκανε και το γνωρίζω καλά. Με αυτή την έννοια, ζω αυτό που μου συμβαίνει. Με ένταση, πίστη και όνειρο.

Πηγή: madata.gr