Έφηβη 15 ετών πήγε να φτιάξει τα δόντια της και πέθανε στην επέμβαση

0
73

Μια έφηβη κατά τη διάρκεια οδοντικής χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας, στη Μ. Βρετανία.

Η Denisa Alexandra Stefanoaia, γνωστή ως Alex, πέθανε στο νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital (GOSH) στο Λονδίνο μετά από επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης για την αφαίρεση τεσσάρων δοντιών.

Η 15χρονη ενημερώθηκε ότι η χειρουργική επέμβαση δεν θα διαρκούσε περισσότερο από μία ώρα, τέθηκε υπό γενική αναισθησία και είπε ότι ήταν ευχαριστημένη που τελικά θα διόρθωνε το χαμόγελό της.

Το δικαστήριο St Pancras Coroner’s Court άκουσε ότι η Alex, από το Watford στο Hertfordshire, ήταν «σοβαρά παχύσαρκη», με ήπιο άσθμα και υπνική άπνοια

Οι ειδικοί είπαν ότι η πιθανότητα η Alex να πεθάνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, στις 14 Φεβρουαρίου 2020, ήταν «λιγότερη από μία στις 100.000» και ότι ο κίνδυνος κρίθηκε επομένως τόσο χαμηλός που η Alex και η οικογένειά της δεν ειδοποιήθηκαν για αυτόν.

Η διαδικασία διήρκεσε 19 λεπτά και θεωρήθηκε από τον χειρουργό ότι ήταν «πολύ απλή».

Αλλά οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η έφηβη είχε δαγκώσει στον ενδοτραχειακό σωλήνα και είχε σταματήσει να αναπνέει.

Μεταφέρθηκε σε εντατική φροντίδα, αλλά κηρύχθηκε νεκρή πέντε ημέρες αργότερα, καθώς ο εγκέφαλός της είχε έλλειψη οξυγόνου.

Καταθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία την Πέμπτη, ο Δρ Atheer Ujam, ανώτερος χειρούργος της GOSH, ο οποίος πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση, είπε στον ιατροδικαστή ότι ενώ η ασθενής διέτρεχε υψηλότερο κίνδυνο, δεν είχε καμία αμφιβολία σχετικά με την επέμβαση.

Πηγή: madata.gr