Έφτασε η ώρα των αποφάσεων – Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το Πάσχα στο χωριό

0
58

Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας, η κ. Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε. Ως προς τη χαλάρωση των περιορισμών στις εκκλησίες, επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι είναι επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο, κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ωστόσο υπάρχει σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση. Έκανε, δε, λόγο για εύθραυστη ισορροπία.

Ως προς τα «κορωνοπάρτι», έκανε λόγο για κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού, ενώ τόνισε ότι υπάρχει εύλογη κόπωση. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή.

Ερωτηθείσα για τη στάση της αστυνομίας, είπε ότι δεν μπορεί να υποκασταστήσει την κοινωνική συνείδηση, ενώ τόνισε ότι μια παρέμβαση της αστυνομίας σε κάποια από τις πλατείες που παρατηρήθηκε συγχρωτισμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και ακόμη μεγαλύτερη διασπορά.

Η κ. Πελώνη απηύθυνε έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα. «Η μεγάλη εικόνα είναι πως η πλειονότητα τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή» σημείωσε, ενώ τόνισε πως θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες όπως στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις. Η κ. Πελώνη επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση είναι διακριτική η παρουσία της αστυνομίας.

Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα στο χωριό και την εστίαση
Οπως όλα δείχνουν, η μετάβαση των πολιτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους απομακρύνεται, με τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις εισηγήσεις των ειδικών.

Το εφετινό Πάσχα, όμως, αναμένεται ελαφρώς καλύτερο σε σχέση με το περυσινό καθώς με αυστηρούς κανόνες είναι αρκετά πιθανή η παρουσία πιστών στους Ιερούς Ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκκλησία με κυβέρνηση και ειδικούς θα συζητήσουν διεξοδικά το πώς μπορεί αυτό να είναι εφικτό με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Το θέμα της λειτουργίας των Ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα πιθανόν απασχολήσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση τα self tests θα έχουν μεγάλο ρόλο στη λειτουργία των Εκκλησιών το Πάσχα και οι ειδικοί θα ζητήσουν τη συνεχή διενέργειά τους από τον κλήρο.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή το πολύ αρχές της επόμενης θα οριστικοποιηθεί και η στάση της κυβέρνησης για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις αν και το σενάριο αυτό απομακρύνεται από τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να υποδηλώνουν μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και έχει προστεθεί ακόμη ένας “πονοκέφαλος”, αυτός των κορωνοπάρτι στις πλατείες τα βράδια του Σαββατοκύριακου.

Οι πρωτοφανείς εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με γλέντια χιλιάδων ατόμων χωρίς μάσκες και αποστάσεις έχουν προκαλέσει σωρεία συσκέψεων του κυβερνητικού επιτελείου. Υπάρχουν φωνές υπέρ του ανοίγματος της εστίασης νωρίτερα και όχι μετά το Πάσχα όπως έχει προαναγγελθεί ότι θα επαναλειτουργήσει, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κόσμος σε περιβάλλον με κανόνες όπως είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Προς το παρόν όμως δε συζητιέται το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα και παραμένει το σενάριο να ανοίξει μετά το Πάσχα.

Τη στιγμή που ο κίνδυνος για σοβαρές επιδημικές εξάρσεις από τα κορωνοπάρτι είναι έντονος, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε διαρκή πίεση, χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης και χωρίς να μπορούν να δεχθούν μεγαλύτερες ροές ασθενών. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 841 χθες και οδεύουν ολοταχώς προς τους 850 ίσως και περισσότερους. Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι εκατοντάδες καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο στα νοσηλευτικά ιδρύματα εισήλθαν περισσότεροι από 1000 ασθενείς με κορωνοϊό.

Το περασμένο 48ωρο τη ζωή τους έχασαν 132 ασθενείς, ενώ από την 1η Απριλίου οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.371. Οπως έχουν αναφέρει οι ειδικοί μέλη της Επιτροπής στις ενημερώσεις για την Covid-19 ο μεγάλος αριθμός θανάτων θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: madata.gr