Είμαι αισιόδοξη πως θα μπει τέλος στη δράση των ταγμάτων εφόδου

0
57

Τα στοιχεία δείχνουν μια διαρκή δράση της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο μέσα στην πενταετία 2008-2013 που εξετάζει το κατηγορητήριο αλλά και σε προηγούμενα χρόνια που ναι μεν δεν μπορούν να ελεγχθούν ποινικά στη συγκεκριμένη δίκη αλλά δείχνουν τη ροή και τη δράση της οργάνωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τονίζει η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, για την Τετάρτη, ημέρα-σταθμό κατά την οποία ανακοινώνεται η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Κατά τον χρόνο που έλαβε χώρα η αγόρευση, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ήταν για εμάς σοκαριστικό να ακούμε από εισαγγελική λειτουργό να προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για την πλειονότητα των αδικημάτων, αλλά πλέον για εμάς το ενδεχόμενο αυτό είναι απομακρυσμένο με δεδομένο ότι η εισαγγελική πρόταση ουσιαστικά είχε αγνοήσει όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και είχε αποδεχθεί τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σχεδόν αξιωματικά, τους αναπαρήγαγε ανέλεγκτα και δεν τους επιβεβαίωσε και ποτέ. Αυτό μας κάνει να έχουμε την πεποίθηση ότι η εισαγγελική πρόταση δεν θα γίνει δεκτή από το δικαστήριο και κατά συνέπεια θα έχουμε μια απόφαση που θα είναι καταδικαστική αφενός και πλήρως αιτιολογημένη αφετέρου γιατί όλα αυτά τα πεντέμισι χρόνια τα στοιχεία που έχουν εισφερθεί είναι ικανότατα για το δικαστήριο» επεσήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 η κ. Τομπατζόγλου η οποία ερωτώμενη επιβεβαίωσε ότι αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση:

«Βέβαια, και αυτό το λέω αφενός διότι τα στοιχεία που υπήρχαν ήδη στη δικογραφία, ακόμη και αν δεν αποτελούσαν αναγνωστέα έγγραφα με βάση το κλητήριο θέσπισμα, εν συνεχεία εμείς τα καταστήσαμε αναγνωστέα, τα θέσαμε υπόψιν του δικαστηρίου, ο όγκος ήταν τεράστιος, εισφέραμε και άλλα στοιχεία».

Όσο για το αν από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν και στοιχεία για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής η κ. Τομπατζόγλου είπε: «Μα προφανώς, αυτό είναι το ζητούμενο, διότι φάνηκε ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός προφανώς δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά όπως εσφαλμένως δέχθηκε η εισαγγελική πρόταση αλλά εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της Χρυσής Αυγής, δηλαδή προφανώς και της ηγεσίας της, και ουσιαστικά αποτελεί υλοποίηση της ιδεολογίας της. Όπως εξάλλου αποδίδει και το βούλευμα κίνητρο των πράξεων αυτών τη ναζιστική ιδεολογία που επίσης έχει αποδειχθεί μέσα στο δικαστήριο».

Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα ερωτώμενη αν ανησυχεί μήπως υπάρξουν ποινές με αναστολή, υπογράμμισε ότι «για εμένα προσωπικά είναι κάτι που με ανησυχεί με την έννοια ότι είναι δίκη ιστορικής σημασίας και θεωρώ ότι το δικαστήριο θα έχει το θάρρος να το φτάσει μέχρι το τέρμα και όχι με τη λύση της καταδίκης μεν που ουσιαστικά θα έχουμε να κάνουμε με ατιμωρησία. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν μείνουν ούτε μια μέρα στη φυλακή, θα δώσει και ένα λάθος μήνυμα και στην κοινωνία αλλά και σε ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν αντίστοιχα σχέδια για το μέλλον».

Όσο για το αν είναι αισιόδοξη για το αν θα μπει ένα οριστικό τέλος στην εγκληματική δράση αυτής της συμμορίας η κυρία Τομπατζόγλου είπε «είμαι αισιόδοξη πως θα μπει ένα τέλος στη δράση των ταγμάτων εφόδου. Από εκεί και πέρα η ανησυχία μου έγκειται στη διασπορά της πολιτικής τους ατζέντας η οποία νομίζω θα μας πάρει αρκετό καιρό για να πούμε ότι έχει φύγει από το πολιτικό προσκήνιο».

Πηγή: madata.gr