Εκλογές 2023: Η απάντηση των δημοσκόπων – Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια

0
49

Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) έδωσε απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Πόπη Τσαπανίδου σε προηγούμενη ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει «οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους, αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους», αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις. 

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ τονίζει πως λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και προσθέτει ότι έτσι πραγματοποιούνται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ 

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους». 

Η απάντηση Σκέρτσου

Σημειώνεται ότι στην κυρία Τσαπανίδου απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος χαρακτηρίζοντας θεσμικό και αντιεπιστημονικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση αυτή, προσθέτοντας ότι «η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο ”λυσάρι” κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει».

Πηγή: madata.gr