Εκλογές 2023: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την επίσημη προκήρυξη

0
49

Τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, δημοσιεύτηκαν σήμερα μαζί με το «ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ».
Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης της Metron Analysis, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου και χωρίς να έχει ενσωματωθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων, η εικόνα παραμένει σχεδόν η ίδια. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 27,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 22,2%, με τη διαφορά τους να διαμορφώνεται στο 5,6%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,5% και το ΚΚΕ με 6%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ25 με 4.4% και το κόμμα Κασιδιάρη με 3,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 13,2%.

Στην εκτίμηση  ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κερδίζει χαμένο έδαφος και καταλαμβάνει το 33,8%. Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,9%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ που παρουσιάζεται να κλειδώνει το διψήφιο ποσοστό με 10,3%, ΚΚΕ με 7,3%, Ελληνική Λύση με 4,9%, ΜέΡΑ25 με 5,4% και το κόμμα Κασιδιάρη συνεχίζει με ποσοστό λίγο πάνω από 4%.

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το 51% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων ενώ το 48% θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των κομμάτων, το έργο της κυβέρνησης συγκεντρώνει 36% θετικές και 56% αρνητικές γνώμες. Το 7% δεν το αξιολογεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά ενώ 1% είναι αναποφάσιστοι.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογεί θετικά το 19% και αρνητικά το 74%. Ούτε θετική ούτε αρνητική γνώμη έχει το 5% και 2% είναι αναποφάσιστο.

Στο σχετικό ερώτημα, το 35% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 18% τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά την πορεία της χώρα, το 37% θεωρεί πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή και το 56% προς τη λάθος κατεύθυνση.

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η ακρίβεια και ακολουθούν η οικονομία, η ανεργία, η διαφθορά και η ανασφάλεια και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Mega.com

Πηγή: madata.gr