Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Μπάιντεν πλησιάζει τη νίκη- Του λείπουν μόλις 6 εκλέκτορες

0
68

Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη Πολιτεία που απέσπασε από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα, ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ως εδώ 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ και ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πλέον στα στρατηγεία των δύο μονομάχων έχουν βγει τα κομπιουτεράκια, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η κατάσταση στις κρίσιμες Πολιτείες, ένας δύσκολος συνδυασμός που πρέπει να υπολογίσει τα μέχρι στιγμής ποσοστά, τις επιστολικές ψήφους που απομένουν να καταμετρηθούν, τις Κομητείες από τις οποίες προέρχονται οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν και την “κόκκινη” ή “μπλέ” παράδοση που έχουν.

Τα “μονοπάτια” προς τον αριθμό 270 παραμένουν τόσο για τον Μπάιντεν όσο και για τον Πρόεδρο Τραμπ ανοιχτά, καθώς οι ψήφοι συνεχίζουν να μετρώνται. Ωστόσο, δύο ημέρες μετά την ψηφοφορία, σήμερα ίσως η εικόνα ξεκαθαρίσει, με τον Τζο Μσάιντεν να βρίσκεται -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- στο κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Τί περιμένουμε τις επόμενες ώρες:

Ωρα ΗΠΑ 10:30 π.μ. (δηλαδή το απόγευμα στην Ελλάδα): Η Τζόρτζια θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου. Υπάρχει επί του παρόντος ένα περιθώριο 33.000 ψήφων μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν και απομένουν περίπου 90.000 ψήφοι για να μετρηθούν.

Μεσημέρι ώρα ΗΠΑ (δηλαδή βράδυ στην Ελλάδα): Το Clark County στη Νεβάδα, το οποίο περιλαμβάνει το Λας Βέγκας, θα κάνει μια νέα ενημέρωση. Η Κομητεία Clark έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων στη Νεβάδα και χθες ήταν “σιωπηλή” για ενημερώσεις. Σε όλη τη Νεβάδα, ο Μπάιντεν κατέχει ένα μικρό προβάδισμα 8.000 ψήφων.

Ώρα ΗΠΑ 9 μμ. (Δηλαδή ξημερώματα στην Ελλάδα): Αξιωματούχοι στην κομητεία Maricopa της Αριζόνα – η μεγαλύτερη κομητεία της Αριζόνα, όπου υπάρχει και το Φοίνιξ – σχεδιάζει και αυτή να κάνει νέα ενημέρωση. Χθες είχαν ανακοινώσει ότι απομένουν 275.000 ψηφοδέλτια.

Ποιές είναι οι 5 Πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή και πού βρίσκεται η καταμέτρηση:

Τζόρτζια

Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη. Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 49,6% των ψήφων έναντι 49,2% του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) καθώς απομένουν 10.000 έως 11.000 ψηφοδέλτια για να μετρηθούν.

Νεβάδα

Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Πενσιλβάνια

Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της “ζώνης της σκουριάς”, όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ απομένουν περίπου 140.000 ψήφοι για καταμέτρηση.

Τα αποτελέσματα αναμένονται στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Βόρεια Καρολίνα

Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,7%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως και την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Αριζόνα

Ο Τζο Μπάιντεν κατέχει το προβάδισμα με περίπου 69.000 ψήφων.

Η Μαρίκοπα, η μεγαλύτερη κομητεία της Αριζόνα, κυκλοφόρησε το δεύτερο από τα δύο σετ των νέων ψήφων που υποσχέθηκε την Τετάρτη το βράδυ – συρρικνώνοντας το προβάδισμα του Μπάιντεν εκεί με πάνω από 10.000 ψήφους. Νωρίς το πρωί, ανακοινώθηκε ότι απομένουν 275.000 και ότι η επόμενη ενημέρωσή του θα έρθει στις 9 μ.μ. ΕΤ. Εν τω μεταξύ, το επόμενο μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων προέρχεται από την κομητεία Pima. Ο ιστότοπος της πολιτείας είπε ότι 46.000 ψήφοι απέμειναν να μετρηθούν στο Pima από χθες το βράδυ.

Ωστόσο το AP, ανακοίνωσε νικητή τον Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: madata.gr