Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Κικίλια, Χαρδαλιά, Τσιόδρα για τον κορονοϊό. Σχέδιο Ντόχα

0
69

Τα φαινόμενα ασυδοσίας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε συνδιασμό με τα πολυάριθμα κρούσματα που επέβαλλαν την επιστροφή στην καθημερινή – έγγραφη προς ώρας- ενημέρωση προκαλούν ανησυχία.

Πόσο δε που τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά τις επόμενες δύο εβδομάδαες, διάστημα που απαιτείται για την επώαση του ιού.

Η συνάντηση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και σήμερα (Τρίτη, 9/6) ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ληφθούν άμεσα τα όποια μέτρα έτσι ώστε να μην ανακοπεί η καλή πορεία και το άνοιγμα της οικονομίας με καταστροφικές συνέπειες στον ούτως ή άλλως βαριά πληγωμένο τουρισμό. Κάθε νέο κρούσμα που ανακοινώνεται λειτουργεί αποτρεπτικά για εκείνους που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την χώρα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του επικεφαλής της επιτροπής ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα πραγματοποιείται εκτάκτως αυτή την ώρα, αντί της καθημερινής τηλεδιάσκεψης.

Μετά τα 97 νέα κρούσματα σε τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων 30 «εισαγόμενα», καθώς και μετά τις εικόνες συνωστισμού του τριημέρου, που είχαν συνέπεια «καμπάνα» σε beach bar στη Μύκονο, η κυβέρνηση θέλει να στειλει το μήνυμα ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη ο κίνδυνος από τον κορονοϊό.

Για αυτό άλλωστε επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση, γραπτώς επί του παρόντος, ενώ η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο τοπικών lock down. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες ή/και αεροδρόμια, όπως έγινε με την περίπτωση της Ντόχα.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση να επανέλθει το καθημερινό μπριφινγκ από Τσιόδρα Χαρδαλιά αυτή τη στιγμή.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα δειγματοληπτικά τεστ στις πτήσεις από εξωτερικό, καθώς και για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά. Όσον αφορά στα δειγματοληπτικά τεστ, ο κ.Χαρδαλιάς σημείωσε χθες ότι: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα».

Πάντως ενδεχόμενο νέου ολικού lock down δεν συζητείται, λόγω των συνεπειών που αυτό θα είχε στην οικονομία και διότι στο κυβερνητικό επιτελείο νιώθουν ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και υπό παρακολούθηση, που επιτρέπει τη διαχείριση με τοπικής εμβέλειας μέτρα.

Φαίνεται άλλωστε πως βασική αγωνία της κυβέρνησης είναι ο Ιούνιος να κυλήσει χωρίς έξαρση της πανδημίας και να καταστεί σαφές, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και το εξωτερικό, ότι το σταδιακό άνοιγμα δε συνεπάγεται πλήρη χαλάρωση και ότι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά. Και αυτό προκειμένου τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, να «ρεφάρει» ο τουρισμός. Κύμα πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι θα οδηγούσε σε μαζικές ακυρώσεις και θα έσβηνε τη θετική εικόνα της Ελλάδας ως ενός ασφαλούς προορισμού.

Σχέδιο Ντόχα

Πριν από μερικές μέρες, μια πτήση που έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, προκάλεσε συναγερμό στις αρχές της χώρας. Εκ των 91 επιβατών, οι 12 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβαινόντων να τεθεί σε καραντίνα. Δεν έγινε, όμως, μόνο αυτό: κρίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο στο εμιράτο είναι υψηλό, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν την αναστολή των πτήσεων από και προς το Κατάρ για αρκετές ημέρες, ως τις 15 Ιουνίου .

Το «Σχέδιο Ντόχα» είναι παγίως στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Μπορεί, δε, να μην αφορά μια αεροπορική διασύνδεση με μια χώρα, αλλά ένα χωριό ή έναν ολόκληρο δήμο στο εσωτερικό της χώρας. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και η συνεννόηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Βασίλη Κικίλια είναι καθημερινή, ώστε να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι προσήκουσες αποφάσεις.

Συναγερμός με 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού Πατήστε εδώ Αυτή τη στιγμή ειλημμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν. Κυβερνητικά στελέχη, όμως, διαμηνύουν ότι η κρίση του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και ότι ο εφησυχασμός που παρατηρείται όλο και πιο πολύ είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Εξ ου και αναθερμαίνεται η συζήτηση για τη λήψη στοχευμένων μέτρων, τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Είναι σαφές ότι στο μικροσκόπιο των αρχών ήταν εδώ και μέρες ο Δήμος Μύκης στην Ξάνθη, όπου παρατηρήθηκαν και αρκετά κρούσματα, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, πραγματοποιώντας χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Το σχέδιο για τοπικά lockdown, άλλωστε, έχει εφαρμοστεί και τους προηγούμενους μήνες, άρα η πολιτική προστασία έχει το σχετικό know-how, εφόσον ληφθεί η πολιτική απόφαση για μια τέτοια ενέργεια. Η κεντρική στόχευση, όμως, είναι η αποφυγή της διασποράς στην κοινότητα, εξ ου και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα εφαρμόζεται η καραντίνα τοπικού χαρακτήρα. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να αφορά την αεροπορική διασύνδεση με μια χώρα του εξωτερικού, αν παρατηρηθεί σταθερή ροή εισαγόμενων κρουσμάτων, έναν νομό, έναν δήμο, μια γειτονιά ή ακόμα και ένα σχολείο, είτε τις ερχόμενες μέρες και ως το τέλος της σχολικής χρονιάς είτε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν επανεκκινήσει το σχολικό έτος.

Σημειωτέον, από τις 15 Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος σχεδιασμός στις πύλες εισόδου της χώρας, με κριτήριο το αεροδρόμιο προέλευσης όσων φτάνουν στην Ελλάδα.

Εφόσον κάποιος ταξιδεύει από «πράσινο» αεροδρόμιο, οι έλεγχοι θα είναι μεν αρκετοί, αλλά δειγματοληπτικοί και δεν θα προβλέπεται καραντίνα για τους επιβάτες. Αν κάποιος φτάνει από ένα από τα «κόκκινα» αεροδρόμια στη λίστα της EASA, ως το τέλος Ιουνίου, οι έλεγχοι θα είναι υποχρεωτικοί για το σύνολο των επιβαινόντων στην πτήση και θα προβλέπεται καραντίνα επτά ημερών ακόμα και για όσους είναι αρνητικοί στο τεστ. Παράλληλα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ολοκληρώνει αυτές τις μέρες και τον σχεδιασμό για την υγειονομική θωράκιση των νησιών εν όψει της τουριστικής περιόδου, αν και ο βασικός καμβάς υπάρχει στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες.

Πηγή: madata.gr