Έκτακτο: Ελληνο‑κυπριακή Navtex στην ίδια περιοχή ερευνών η απάντηση στην Τουρκία

0
339

Δική τους αντι-Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ως απάντηση στην τουρκική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, η αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex.

Ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.

Με NAVTEX και διάβημα απaντάει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX που ανακοίνωσε η Αγκυρα για έρευνες σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.
Η NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα

Δική τους NAVTEX εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόκληση της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVΤΕΧ με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.

Αμέσως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν NAVTEX που αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση και μεταξύ άλλων αναφέρει πως θα προχωρήσει σε έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου και συνεχίζοντας την προκλητική στάση της Αγκυρας κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αν και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως Μέρκελ-Ερντογάν συζήτησαν για Λιβύη, Συρία, κορωνοϊό και τουρισμό, ωστόσο φαίνεται πως στην τηλεφωνική συζήτηση τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις της Αγκυρας για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσαν οι κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Ανοιχτά του Καστελόριζου 17 τουρκικά πλοία – Στο Αιγαίο το 85% του ελληνικού στόλου

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε «γαλάζια» περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο μεταξύ στην εικόνα των μόνιτορ που υπάρχει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Πενταγώνου δείχνει την ανάπτυξη πολλών τουρκικών πλοίων κατά μήκος του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά πλοία ανέρχονται σε 17. Συγκεκριμένα, πλοία, κυρίως από τις ναυτικές βάσεις της Αττάλειας και του Αξάζ, έχουν πάρει θέσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Εκεί βρίσκονται και ελληνικές δυνάμεις, ενώ σε καίρια σημεία έχει αναπτυχθεί ο ελληνικός στόλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκπαιδευόταν συνεχώς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παράλληλα στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις του τουρκικού στόλου αλλά και του Oruc Reis. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV, Ζήση Μούσιο «το στοίχημα είναι να δούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το πλοίο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρακολουθήσει και να αντιδράσει, πάντα με νηφαλιότητα, όπως λένε στο Πεντάγωνο».

Στη σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και το διάβημα για τη NAVTEX που δεσμεύει το Καστελόριζο, η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με μια νέα πρόκληση και χαρακτηρίζει τις θέσεις της Αθήνας “μαξιμαλιστικές”! Συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον Ερντογάν το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το μεσημέρι.

Η Τουρκία “απάντησε” στην Ελλάδα και ως συνήθως είναι προκλητικά… προκλητική! Η NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύοντας περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι, όπως θεωρεί, μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα!

Αυτή ήταν, μεταξύ άλλων προκλήσεων, η απάντηση που έδωσε η Τουρκία στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας και το διάβημα διαμαρτυρίας για τις νέες προκλήσεις και την εκτός ορίων NAVTEX για την περιοχή ανοιχτά από το Καστελόριζο. Και αυτό ενώ σχεδόν… αξημέρωτα έγινε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στις 15:00 συνεδριάζει εκτάκτως, όπως μετέδωσε στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Κωστίδης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Τι απάντησε λοιπόν η Τουρκία στην άμεση και ψύχραιμη αντίδραση της Αθήνας; “Βάφτισε” την περιοχή για την οποία εξέδωσε η NAVTEX “δική της υφαλοκρηπίδα”, μέσα στην οποία έχει κάθε δικαίωμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (22.07.2020) και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία με τη NAVTEX για έρευνες με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ και στα οικόπεδα που έχει η Τουρκία παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου για έρευνες! Σημειώνει δε ότι στην ίδια περιοχή, κατά το παρελθόν, έχει κάνει έρευνες και το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό, το Barbaros.

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι θέσεις της Ελλάδας χαρακτηρίζονται “μαξιμαλιστικές” και άσχετες με το Διεθνές Δίκαιο! Η Τουρκία φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να καλέσει την Ελλάδα σε διάλογο (!) και σημειώνει ότι θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της, τα οποία, όπως θεωρεί, προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο…

Κατά την Τουρκία, το Καστελόριζο που, όπως αναφέρεται, είναι σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από την Ανατολία και 580 χλμ από την Ελλάδα, δεν μπορεί να… «κλείνει» μια ολόκληρη περιοχή!

Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία έκανε λόγο για έρευνες από την Τρίτη, 21.07.2020, μέχρι και τις 02.08.2020, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. Ένα 12ημερο “φωτιά”, που η Τουρκία θέλει να παίξει τα παιχνίδια της αλλά η Ελλάδα “απαντά” με ψυχραιμία.

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία πριν μερικούς μήνες είχε κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Οργή και… διάβημα από την Αθήνα

Αργά το βράδυ της Τρίτης, 21.07.2020, ήρθε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με ένα σκληρό διάβημα στην Τουρκία και στην νέα της προσπάθεια να βάλει μπουρλότο στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ “η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”.

Η Τουρκία συνέχιζε σε όλη την διάρκεια της Τρίτης να ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδόθηκε σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μέσα σε μισή ώρα 10 υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, τη Μεγίστη και τη Στρογγυλή. Συγκεκριμένα, 3 ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από τα 3 ακριτικά νησιά, σε ύψος από 9000 πόδια έως 29000 πόδια.

Πηγή: madata.gr