Ελλάδα σε Τουρκία: Δεν δικαιούστε να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0
88

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία μετά τη νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για βαναυσότητα και της κάνει… μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα διαμηνύει στην Τουρκία πως δεν είναι σε θέση να της κάνει μαθήματα και κυρίως πως η Αθήνα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα, κατηγορεί την Άγκυρα για κυνισμό, επισημαίνοντας πως «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα: θέλουμε διάλογο, αλλά δεν θα… παίξουμε το παιχνιδάκι της Τουρκίας. «Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τουρκία: Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τη βαρβαρότητά της

Απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που σε χθεσινή του συνέντευξη ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει με «βάρβαρο τρόπο» τα δικαιώματα των μεταναστών, δίνει σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο κατηγορεί αντίστοιχα την Ελλάδα για «βαρβαρότητα» στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και χαρακτηρίζει «αίσχος» το να θεωρείται η χώρα μας λίκνο του πολιτισμού όταν την ίδια ώρα συμπεριφέρεται απάνθρωπα σε ανθρώπους που δεν μοιράζονται τη δική της γλώσσα και θρησκεία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφέρει συγκεκριμένα:

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Καλούμε την ελληνική ηγεσία, που προτιμά την ένταση αντί της πολιτικής διαλόγου απέναντι στην Τουρκία, που παραπλανά την κοινή γνώμη χειραγωγώντας την αλήθεια με κίνητρα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και που ενεργεί με την αντίληψη ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ να υιοθετήσει τη λογική και το διάλογο.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχει παραβιάσει ανοιχτά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων και ιδιαίτερα το δικαίωμά τους στη ζωή.

Είναι αίσχος εκείνοι που έχουν διαπράξει όλες αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες εναντίον αθώων ανθρώπων μπροστά στα μάτια όλων του κόσμου να ονομάζουν «βάρβαρους» τους Τούρκους.

Το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη δική του ”βαρβαρότητα”. Για αυτό πρέπει να δείχνει σεβασμό απέναντι στους πρόσφυγες, να μην τους βασανίζει, να μην τους κακομεταχειρίζεται και να μην τους ωθεί πίσω στην Τουρκία.

Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι δήθεν το λίκνο του λεγόμενου πολιτισμού, πρέπει να σέβονται όσους δεν μοιράζονται τη δική τους γλώσσα και θρησκεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: madata.gr