Ελπίδες από εμβόλιο που δημιουργεί αντίδραση ανοσίας

0
124

Υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, το οποίο αναπτύχθηκε από την παρασκευάστρια φαρμάκων, Moderna, φαίνεται πως προκαλεί ανοσολογική απόκριση παρόμοια με αυτήν που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό και ανάρρωσαν, δήλωσε τη Δευτέρα η εν λόγω εταιρία.

Στην πρώτη φάση της δοκιμής, οκτώ ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου στις χαμηλότερες και μεσαίες δόσεις που έχουν ελεγχθεί (25 και 100 μικρογραμμάρια), ανέπτυξαν αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε όσους έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η εταιρία.

Τα στοιχεία ήταν περιορισμένα και προέρχονταν μόνο από έναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη δοκιμή, της οποίας ηγήθηκε το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών. Μπορούν, ωστόσο, να χαρακτηρισθούν ενθαρρυντικά.

Επιπλέον, έρευνα, η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη εμβολίου εναντίον του ιού SARS, έδειξε ότι τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό είναι κομβικής σημασίας για να την επίτευξη προστασίας κατά των ιών.

Η Moderna αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων της NIAID.

Καθώς οι ερευνητές για το εμβόλιο εργάζονται για να καθορίσουν την κατάλληλη δόση, πρέπει, παράλληλα, να βρουν την απαιτούμενη ισορροπία για να επιτευχθεί η προστασία των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων- των οποίων οι οργανισμοί δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά στα εμβόλια – προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα εμβολίου σε κάθε άτομο ξεχωριστά, δεδομένου ότι οι προμήθειες είναι περιορισμένες.

Η δεύτερη φάση της δοκιμής έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, είπε ότι η εταιρία θα προχωρήσει και σε τρίτη φάση – η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο –  ενώ, παράλληλα, αναβαθμίζει τις δυνατότητές της για την παραγωγή του εμβολίου.

Σχετική ανάρτηση έκανε στον λογαριασμό του στο Facebook o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας: «Ενθαρρυντικά νέα αλλά είναι νωρίς ακόμη».

kathimerini

Πηγή: madata.gr