Εμανουέλ Μακρόν: Σοβαρή αλλά μεμονωμένη ενέργεια το χαστούκι – Ποιος είναι ο ύποπτος

0
33

Σοβαρή αλλά μεμονωμένη ενέργεια χαρακτήρισε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαστούκι από άγνωστο άνδρα στον Εμανουέλ Μακρόν χθες κατά την επίσκεψή του στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκτίμησε ότι το περιστατικό «δεν είναι αντιπροσωπευτικό» των Γάλλων ή ακόμη και της «οργής» ορισμένων ανάμεσά τους.

«Προφανώς δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε» αυτή τη «βίαιη ενέργεια» εναντίον του αρχηγού του Κράτους, «επειδή είναι σοβαρή, επειδή κάθε μορφή βίας είναι σοβαρή, και είναι επίσης σοβαρή όταν αγγίζει έναν εκπρόσωπο, έναν θεματοφύλακα δημόσιας αρχής, είτε πρόκειται για δήμαρχο», για «βουλευτή», για «δημόσιο υπάλληλο» είτε για τον πρόεδρο, δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

 Με αυτό το χαστούκι «υπάρχει μια προσβολή στην ιερότητα του λειτουργήματος στην οποία είμαστε όλοι προσηλωμένοι» και «είμαστε όλοι, ως Γάλλοι που δεχθήκαμε επίθεση, εν μέρει ταπεινωμένοι», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι πρόκειται για «ένα μεμονωμένο γεγονός, επειδή δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι αυτό που έγινε από εκείνον τον άνδρα είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας ή του γαλλικού πληθυσμού, περιλαμβανομένης και μιας κάποιας οργής από ένα μέρος των Γάλλων».

Αν και υπάρχουν όντως «ανήσυχοι Γάλλοι, που αμφιβάλλουν, που είναι οργισμένοι», «ξέρουν να το εκφράζουν αυτό στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης στο πλαίσιο της ψήφου», δήλωσε.

Χαστούκι στον Εμανουέλ Μακρόν: Σχέσεις με την άκρα δεξιά για τον ύποπτο
Ο Εμμανουέλ Μακρόν δέχθηκε χθες, Τρίτη, χαστούκι από έναν άνδρα που φώναξε τη βασιλική πολεμική κραυγή «Montjoie Saint Denis» κατά την επίσκεψή του στην Ντρομ (νοτιοανατολικά).

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, ο άνδρας ήταν διαχειριστής μιας λέσχης θαυμαστών των πολεμικών τεχνών του Μεσαίωνα και έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Αστυνομική πηγή δήλωσε πως ο ύποπτος είναι ο 28χρονος Νταμιέν Ταρέλ. Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα για βιαιοπραγία εναντίον δημόσιου αξιωματούχου, ανέφερε η τοπική εισαγγελία.

Ο Ταρέλ και ένας ακόμη άνδρας εξακολουθούν σήμερα να κρατούνται, ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Η κατηγορία για επίθεση επισύρει ανώτατη ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Ο Ταρέλ διαχειριζόταν μια τοπική λέσχη οπαδών των πολεμικών τεχνών που επικεντρώνονταν στην πρακτική των ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών στη διάρκεια της ιστορίας.

Στο YouTube o Ταρέλ ήταν συνδρομητής σε κανάλια της άκρας δεξιάς, όπως εκείνο του Ανρί ντε Λεσκέν, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2018 για υποκίνηση μίσους και αμφισβήτηση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, ή φιλοβασιλικών όπως εκείνο του Cercle Richelieu.

Στη σελίδα του στο Facebook γράφει ότι «λατρεύει» το κανάλι της οργάνωσης Action Francaise Lyon, μεταξύ άλλων που πρεσβεύουν τις ίδιες απόψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν αποτελεί στόχο δυσαρεστημένων πολιτών. Το 2016, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών δέχθηκε επίθεση με αβγά από σκληροπυρηνικούς αριστερούς συνδικαλιστές για τις εργατικές μεταρρυθμίσεις και δύο χρόνια αργότερα προπηλακίστηκε από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Emmanuel Macron giflé: un témoin BFMTV filme l’agression d’un autre angle pic.twitter.com/mP907RtTki

— BFMTV (@BFMTV) June 8, 2021

newsbeast

Πηγή: madata.gr