Εμβόλιο AstraZeneca: Οι ανακοινώσεις EMA για τα περιστατικά θρομβώσεων – Πιθανή αλλά σπάνια παρενέργεια

0
32

Οι ανακοινώσεις  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με  θρομβώσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πραγματοποιεί  συνέντευξη Τύπου σήμερα,  στις 17:00 ώρα Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 και το ενδεχόμενο να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, όπως ανακοινώθηκε από τον EMA.

Η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου έχει θέμα “τα συμπεράσματα”, στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με “τα περιστατικά θρομβώσεων” που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, διευκρίνισε ο ΕΜΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του EMA, τα περιστατικά θρομβώσεων θα πρέπει να επισημαίνονται ως μια σπάνια παρανέργεια από το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Η επιτροπή έλαβε επίσης υπόψιν της όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και συνιστά στους ειδικούς της υγείας να τονίζουν στους ασθενείς ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πολύ σπάνιων εμφανίσεων θρομβώσεων 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. 

Μέχρι στιγμής οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, τονίζεται στην ανακοίνωση, αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών σε διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο, αναφέρει η ανακοίνωση, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα θρόμβωσης.

Τονίστηκε ακόμα ότι η Επιτροπή έλεγξε σε βάθος 62 περιπτώσεις θρομβώσεων εγκεφάλου και 24 περιπτώσεις θρομβώσεων σε όργανα από τις 22 Μαρτίου, εκ των οποίων οι 18 ήταν θανατηφόρες.

Όλες αυτές εμφανίστηκαν στην ΕΕ και την Βρετανία όπου εμβολιάστηκαν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Εκτάκτως θα συνεδριάσουν σήμερα το βράδυ οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Η έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα της astraZeneca.

Χθες Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανέφερε ότι το της εταιρείας συνδέεται με τις περιπτώσεις θρομβώσεων αλλά ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία: “Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. Αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτή την αντίδραση”, δήλωσε ο επικεφαλής εμβολίων του EMA, Μάρκο Καβαλέρι, στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας.

Λίγο αργότερα, ο EMA δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε η ανακοίνωση του EMA, που σήμερα θα γνωστοποιήσει τα τελικά του συμπεράσματα.

Πηγή: madata.gr