Εμβόλιο Οξφόρδης: Δοκιμές σε 30.000 Αμερικάνους – Ένας στους τρεις θα λάβει πλασέμπο και αλατόνερο

0
63

Στις ΗΠΑ διεξάγονται δοκιμές από το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο είναι έναντι του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι δοκιμές γίνονται από τις 31 Αυγούστου σε 30.000 εθελοντές.

Παρόλα αυτά, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν όλοι κανονική δόση του εμβολίου, αλλά μερικοί εν αγνοία τους και συγκεκριμένα ένας στους τρεις, παίρνουν δόση πλασέμπο, η οποία περιέχει αλατόνερο, αναφέρει το newscientist.

Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μέρος στις δοκιμές 10.000 άτομα.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα αναμένεται να διευκολύνουν τους επιστήμονες, να εντοπίσουν τυχόν παρενέργειες του εμβολίου και για πόσο καιρό, ενδέχεται να δημιουργήσει αντισώματα.

Μόλις ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξάγονται σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία και Ρωσία (σε περιορισμένο αριθμό εκεί), οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν εάν θα εγκρίνουν οποιοδήποτε εμβόλιο.

Ο διευθυντής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, Andrew Pollard, δήλωσε στο BBC την περασμένη εβδομάδα ότι η ομάδα ενδέχεται να είναι σε θέση να υποβάλει αποτελέσματα ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών φέτος.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για να επιτρέψει την προσωρινή έγκριση σε οποιοδήποτε εμβόλιο από τον Οκτώβριο.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι ανησυχούν ότι η έντονη πολιτική πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη έγκριση εμβολίων, προτού είναι σίγουρο ότι είναι αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά.

Οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει συμφωνίες για την αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων των διαφόρων εμβολίων που αναπτύσσονται εάν είναι επιτυχείς, και καθώς προχωρούν οι δοκιμές, αυξάνεται η ικανότητα παραγωγής.

Την 1η Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxford Biomedica ανακοίνωσε ότι είχε επεκτείνει μια συμφωνία με την AstraZeneca για να παράγει 10 φορές περισσότερο από το εμβόλιο της Οξφόρδης όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως. «Θα παράγουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μόλις τελειώσουν πλήρως», λέει ένας εκπρόσωπος της Oxford Biomedica.

ΠΗΓΗ: newscientist

Πηγή: madata.gr