Εμβόλιο Pfizer: Μετά τη Βρετανία και ο Καναδάς δίνει το πράσινο φως

0
53

O Καναδάς  είναι δεύτερη χώρα που έδωσε την έγκριση για να δοθεί στην κυκλοφορία το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του νέου κορωνοϊού.

Την Τρίτη στη Μεγάλη Βρετανία έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η V-Day χαρακτηρίστηκε ακόμα και ως ιστορική, αφού νωρίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή είχαν δώσει την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού.

Πλέον, οι Βρετανοί δεν είναι… μόνοι, αφού από το απόγευμα της Τετάρτης τους ακολούθησε σε αυτό και ο Καναδάς. Ο αρμόδιος οργανισμός υγείας και φαρμάκων της χώρας ενέκρινε το εμβόλιο που έχουν υλοποιήσει οι δυο εταιρίες και πλέον περνάει στη φάση της παραλαβής των δόσεων και του προγραμματισμού των εμβολιασμών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και υπολογίζεται πως ως το τέλος της εβδομάδας θα φτάσουν στη χώρα 800.000 νέες δόσεις για τις ανάγκες των πολιτών.

Άγνωστο αν εμποδίζει τη μετάδοση λέει η FDA – Τι υποστηρίζουν Pfizer/BioNTech

Θεωρείται δεδομένο πως το εμβόλιο προστατεύει από την εκδήλωση κορωνοϊού σε όποιον έχουν χορηγηθεί οι δόσεις, δεν είναι, όμως, σαφές αν εμποδίζει και τη μετάδοση. Την πιθανότητα δηλαδή να φέρει κάποιος τον ιό χωρίς να νοσεί και να τον μεταδίδει σε κάποιον άλλον.

Αυτό υποστήριξε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, στην πολυσέλιδη αναφορά που έχει κάνει ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής την Πέμπτη που θα κρίνει και το αν θα δοθεί η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτή την αναφορά παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, από τη διαδικασία των κλινικών δοκιμών μέχρι και την ημέρα που κατατέθηκε η αίτηση για την άδεια.

Σχετικά με το θέμα της μετάδοσης του κορωνοϊού, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά είχε σχολιάσει ότι «δεν είμαστε σίγουροι αν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του νέου κορονοϊού, αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Ο ίδιος, μιλώντας στη διεθνή ομοσπονδία φαρμακευτικών εταιριών, είχε σχολιάσει πως η Pfizer θα έχει στα χέρια της δεδομένα για το αν σταματά και η διάδοση του ιού από όσους έχουν εμβολιαστεί, στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

tomanifesto

Πηγή: madata.gr