Εμβόλιο Pfizer: Πόσο θα κοστίζει – Διαφοροποίηση ανάλογα τη χώρα

0
45

Ο γερμανός συνεργάτης της Pfizer, η BioNTech, σχεδιάζει να τιμολογήσει το σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό κάτω από τις τυπικές τιμές αγοράς και θα διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών. Σε πρώτη φάση πάντως και πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία είχε δώσει μια πρώτη εικόνα της τιμής του φαρμάκου, δίνοντας ενδεικτικά μια τιμή της τάξης των 39 δολαρίων το εμβόλιο.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση των Financial Times, ο επικεφαλής στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ryan Richardson, δήλωσε ότι η τιμή του εμβολίου, το οποίο έχει αναπτυχθεί από κοινού με την Pfizer και δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση, θα αντικατοπτρίζει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους του ιδιωτικού τομέα που έχουν έχουν επισημάνει οι επενδυτές.

“Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις, οπότε σχεδιάζουμε να τιμολογήσουμε το εμβόλιό μας πολύ κάτω από τις τυπικές τιμές της αγοράς που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και με στόχο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση σε όλο τον κόσμο,” είπε ο Richardson στην εκδήλωση των FT.

“Περιμένω να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου”, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορετικές τιμές.

Το εμβόλιο αποδείχτηκε τη Δευτέρα αποτελεσματικό κατά 90%, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δοκιμής, ένα βασικό ορόσημο στον πόλεμο ενάντια σε έναν ιό που έχει σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα και πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν για να είμαστε ασφαλείς

Το “τιμολόγιο” με τις ΗΠΑ

Τον Ιούλιο, η Pfizer είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου σε τιμή 39 $ για ανοσοποίηση δύο δόσεων ή 19,5 $ ανά δόση, με την επιλογή να πουλήσει άλλες 500 εκατομμύρια δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωριστά.

“Έτοιμο” είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Pfizer. Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα, η διαπραγμάτευση του συμβολαίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί αύριο στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση.

Ο Richardson είπε επίσης ότι ο στόχος των δύο εταίρων να παρέχει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 θα ήταν το αποτέλεσμα μιας ενίσχυσης των προσπαθειών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ενώ θα υπήρχε “σημαντική προσφορά” κατά το πρώτο εξάμηνο, η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιζόταν καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021.

Ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech τόνισε ότι, παρόλο που ο γερμανικός όμιλος είχε λάβει υποστήριξη από τον δημόσιο τομέα, οι κίνδυνοι που ανέλαβαν οι επενδυτές του θα αξίωναν κάποια οικονομικά οφέλη από ένα μελλοντικό εμβόλιο.

“Αντιμετωπίσαμε σημαντικό χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Έχουμε συγκεντρώσει κεφάλαια στην κεφαλαιαγορά”, είπε.

Ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), δήλωσε στην εκδήλωση των FT ότι το έργο της Pfizer και της BioNTech ήταν το μόνο από τα 10 κορυφαία υποψήφια εμβόλια που δεν έχουν λάβει “σημαντική χρηματοδότηση από τον δημόσιο τομέα”.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε στη BioNTech χρηματοδότηση χρέους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων COVID-19. Το γερμανικό υπουργείο έρευνας τον Σεπτέμβριο χορήγησε στη BioNTech 375 εκατομμύρια ευρώ, με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης ορισμένων ορόσημων, επίσης για την αύξηση της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίων.

thetoc

Πηγή: madata.gr