Ένα βήμα πριν το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων – Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι

0
188

Ένα βήμα πριν από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου βρίσκεται η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αναμένει το “πράσινο” φως από την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας προκειμένου την Δευτέρα να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μπορεί ο Σωτήρης Τσιόδρας να έστειλε το πρώτο θετικό σήμα για την επανέναρξη των μαθημάτων στο δημοτικό, ωστόσο αρκετοί συνάδελφοί του εμφανίζονται προβληματισμένοι και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση. Από την άλλη πλευρά όμως το πρόσημο από το άνοιγμα του λυκείου και του γυμνασίου είναι θετικό καθώς δεν υπήρξε έξαρση της νόσου.

Διστακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Η ηλικία των μαθητών του δημοτικού που δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας σε συνδυασμό πως αμέσως μετά το σχολείο θα έρχονται τα περισσότερα παιδιά σε επαφή με του παππούδες και τις γιαγιάδες δηλαδή τις ευπαθείς ομάδες.

Αυτοί είναι κυρίως δύο βασικοί λόγοι που κάνουν τους ειδικούς διστακτικούς. “Αυτή την στιγμή δεν είναι αδήριτη ανάγκη και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές απόψεις. Έχει σημασία το πόσο σημαντικό είναι αυτό και το πόσο επιδημιολογικό βάρος έχει” δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος. “Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. “Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι;” διερωτήθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.”Αν τα παιδιά μαζεύονται σε παιδικές χαρές και πλατείες όπως ήδη παρατηρούμε να συμβαίνει, τότε αυτά τα ίδια παιδιά μπορούν το ίδιο άνετα να πάνε και στο σχολείο” δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό που υπάρχει στις τάξεις των επιδημιολόγων, ωστόσο εκφράζεται η αισιοδοξία πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα που είναι ιδιαιτέρως θετικά, θα υπάρξει ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής για το άνοιγμα των δημοτικών.

Μόνο τα σχολεία πάνε με βάση το αρχικό πρόγραμμα

Το ζήτημα των σχολείων απασχολεί την κυβέρνηση και τους ειδικούς από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο ο τομέας της εκπαίδευσης πηγαίνει μα βάση τον αρχικό σχεδιασμό ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι έχουν ανοίξει μία και δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στις 11 Μαΐου πήγε για μάθημα η Γ΄ λυκείου και ακολούθησαν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και οι μαθητές του γυμνασίου στις 18 Μαΐου και τώρα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Οι συσκέψεις και τα δεδομένα της Κυριακής

Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο υγείας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Αρκετά θα κριθούν και από τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει και η πορεία της νόσου θα εξακολουθήσει να είναι σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. “Τη Δευτέρα θα καταλήξει ο Πρωθυπουργός για το θέμα των δημοτικών σχολείων. Φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών. Θυμίζω ότι στο διάγγελμα που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα ανοίξουν 1η Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος της πανδημίας θα έχει καθοδική πορεία. Φαίνεται ότι αυτή η προϋπόθεση υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά πάντα περιμένουμε την τελική εισήγηση των ειδικών” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τσιόδρας: Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δικαιολογώντας την θετική του άποψη για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων έθεσε μια σειρά από επιχειρήματα θέλοντας να αποδείξει πως τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Όπως υποστήριξε υπάρχει κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.

Επίσης τόνισε πως το κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί ενώ η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. “Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους” είπε χαρακτηριστικά

Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο. “Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας”, δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

thetoc

Πηγή: madata.gr