Ενδοοικογενειακή βία: Αύξηση κατά 60% στην Ευρώπη – Γυναίκες και παιδιά τα περισσότερα θύματα

0
55

Για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά και τους δράστες να ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου.

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση των περιστατικών  που παρατηρείται στις μέρες μας φαίνεται είναι σε μεγάλο βαθμό να είναι απότοκο της πανδημίας και του αυξημένου συγχρωτισμού στο σπίτι.

Τις παραπάνω πληροφορίες έκανε γνωστές η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σε γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Παιδική Κακοποίηση : Πρακτικές γνώσεις για την ανίχνευση & τη διαχείρισή της», που διοργάνωσε η 3η ΥΠΕ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Για την ανίχνευση των δραστών της παιδικής κακοποίησης, ανέφερε η κ. Ράπτη, η ΕΛΑΣ διαθέτει 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα με 3000 καταρτισμένους αστυνομικούς, 5 γραφεία προστασίας ανηλίκων και 73 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Η κ. Ράπτη σημείωσε, επίσης, ότι ως προς την αντιμετώπιση των δραστών έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση, ενώ για την ανθρωποκτονία επεσήμανε ότι προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στον τομέα της υποστήριξης των θυμάτων λειτουργούν η 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 -έχει δεχτεί έως σήμερα περισσότερες από 550.000 κλήσεις εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά- και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900, που παρέχει βοήθεια και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας.

“Αναπτύσσουμε ειδικές δομές σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως “το Σπίτι του Παιδιού” για την άντληση καταθέσεων από ανήλικους με λιγότερο ψυχολογικό στρες. Παρέχουμε ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο για την εξέταση των παιδιών μέσα από το παιχνίδι. Στο υπουργείο Υγείας έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση 106 νέων δομών ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Ήδη 56 από αυτές έχουν αδειοδοτηθεί και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν, από αυτές δημιουργούνται δυο Κέντρα Ημέρας εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας ολιστικά και δύο Κέντρα για την υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών”.

Παράλληλα, η κα Ράπτη, επεσήμανε ότι δημιουργούνται 11 Κέντρα Ημέρας γενικού τύπου σε όλη τη χώρα -έξι για ενήλικες και πέντε για παιδιά και εφήβους- στη στοχοθεσία των οποίων εντάσσεται και η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» τονίζοντας ότι “καθένας από εμάς αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης απέναντι στα παιδιά”.

Το Υπουργείο Υγείας δίπλα στα θύματα
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε διαδικτυακό χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με μια σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στο παιδί, εστιάζει αφενός στην έγκαιρη διάγνωση αυτών των παθογενειών, αφετέρου στη στήριξη της ψυχικής υγείας του παιδιού που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά.

“Έχει ήδη κατατεθεί και συζητηθεί στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία του παιδιού”, υπογράμμισε ο κ Πλεύρης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας με βάση αυτό το σχέδιο προσπαθεί να αναπτύξει όλες αυτές τις δράσεις στο 100% . Τέλος σημείωσε ότι : “Όταν μιλάμε για προστασία των παιδιών ουσιαστικά μιλάμε και για προστασία του μέλλοντος της πατρίδας μας”.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η παιδική κακοποίηση υπήρχε πάντα σε κάποιο βαθμό και ότι με την πανδημία είδαμε να πολλαπλασιάζεται.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε ποιά παιδιά είναι αυτά που μπορεί να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα”, πρόσθεσε η κ Γκάγκα.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπιδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας .

Πηγή: madata.gr