ΕΝΦΙΑ: Από το απόγευμα αποστέλλονται τα ραβασάκια – Ποιοι θα δουν μειωμένο εκκαθαριστικό

0
22

Από το απόγευμα της Παρασκευής θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ, με στόχο τη συγκέντρωση από το δημόσιο σε τούτους τους δύσκολους καιρούς 2,5 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να πληρώσουν την πρώτη δόση είτε στις 30 Σεπτεμβρίου, είτε μαζί με την δεύτερη συνολικά και χωρίς προσαυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι προσαρμοσμένος και στις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες εκείνοι που είδαν το εισόδημά τους να πέφτει κατακόρυφα από την υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου, θα δουν μειωμένο εκκαθαριστικό. Όπως έχει πει το υπουργείο Οικονομικών, θα καλυφθεί το 30% των απωλειών που είχαν ή συνεχίζουν να έχουν, ενώ σε άλλους φορολογουμένους η κάλυψη των απωλειών πραγματοποιήθηκε εν όλω ή εν μέρει με τον φόρο εισοδήματος.

Επιπλέον, όσοι είχαν μηδενικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος (πρόκειται για το 50% των φορολογούμενων) θα διαπιστώσουν ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος σε σύγκριση με το περσινό έτος. Επίσης, όσοι δικαιούνται μεγαλύτερη έκπτωση από το ποσό του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος και το ποσό που περισσεύει από την έκπτωση θα μειώσει το τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει χάσει εισοδήματα από ακίνητα 3.000 ευρώ και από την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης προέκυψε οφειλή 500 ευρώ. Για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξε, δικαιούται έκπτωση φόρου 900 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 ευρώ θα μηδενίσουν τον φόρο εισοδήματος και τα υπόλοιπα 400 ευρώ θα μειώσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν έκπτωση 50% εφόσον:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τα μικρά νησιά

Τέλος πλήρη απαλλαγή έχουν 28 μικρά ακριτικά νησιά, αλλά και οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις οικογενειών θα πρέπει:

Πρώτον: Να έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και

Δεύτερον: Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος, καθώς και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να μην ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

mononews

Πηγή: madata.gr