ΕΝΦΙΑ: Οι ανατροπές στο φόρο τη νέα χρονιά

0
130

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 φτάνει τις επόμενες μέρες από την ΑΑΔΕ στο Taxisnet, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για τις αλλαγές που θα φέρουν ανατροπές.

Όπως είναι γνωστό ο ΕΝΦΙΑ 2020 ανεβαίνει τις επόμενες μέρες στο Taxisnet και δεν θα έχει καμία αλλαγή σε σχέση με το 2019.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να τρέξει τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα φέρουν ανατροπές στο φόρο.

Το σχέδιο «νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων» πάγωσε με την επέλαση του κορονοϊού, αλλά σχεδιάζει να τρέξει ξανά το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με τις εξελίξεις στον κορονοϊό, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα πιάσουν και πάλι δουλειά.

Βέβαια ο ίδιος ο κορονοϊός έχει ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και στις αξίες.

Οι νέες τιμές που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να είναι έτοιμες στις αρχές του καλοκαιριού του 2021. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι τιμές ζώνης

Τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών. Η επίσπευση έγκειται στο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να γνωρίζει το δημοσιονομικό όφελος από την ένταξη των περιοχών και συγκεκριμένα εάν η αύξηση των εσόδων θα επιτρέψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ θα δουν οι κάτοικοι σε τουριστικές περιοχές, αλλά και στην Αττική.

Στην Αττική εκτός συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια, τμήμα του Ψυχικού, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα, τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης.

Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και στα προάστια.

ieidiseis

Πηγή: madata.gr