Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι – Σε επιφυλακή Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις

0
41

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ το βράδυ της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου έλαβε χωρά επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι.

Όπως μετέδωσε το OPEN, λίγες ώρες πριν το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών, και συγκεκριμένα στις 23:30, στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι τουρκική ακταιωρός έκανε και πάλι την εμφάνισή της.

Ακριβώς στα όρια της οριογραμμής, τουρκική ακταιωρός βρισκόταν εκεί για 13′ ενώ στην περιοχή βρισκόταν και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή.

Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι Τούρκοι είχαν στα χέρια τους και όπλα, έμειναν εκεί για 13′ και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Δεδομένης της έντασης τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα.


Η απάντηση του καπετάνιου του Nautical Geo στην τουρκική φρεγάτα
Την απάντηση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» όταν η τουρκική φρεγάτα το προσέγγισε ανατολικά της Κρήτης και απαίτησε να σταματήσει τις έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED και να αποχωρήσει, αποκάλυψε το OPEN.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, όταν η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε το γαλλικό ερευνητικό πλοίο η απάντηση του Γάλλου καπετάνιου σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η εξής: «Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες πλοήγησης των ελληνικών αρχών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα».

Bίντεο ντοκουμέντο δείχνει την παρενόχληση των Ελλήνων ψαράδων

Bίντεο ντοκουμέντο δείχνει την παρενόχληση των Ελλήνων ψαράδων από τουρκικά αλιευτικά, που συνοδεύονται από ακταιωρούς.

Το βίντεο τραβήχτηκε πριν από 20 μέρες, οι ψαράδες ωστόσο στην περιοχή μιλούν για καθημερινό φαινόμενο. Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν εισβάλλοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Προκαλούν φτάνοντας ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από τους Έλληνες ψαράδες, τραβώντας τα δίχτυα τους.

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει πλέον. Από τις 15 Ιουλίου που βγήκαν τα τουρκικά στα διεθνή έχουν εισβάλει στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά μήκος της παραμεθορίου. Μας κλέβουν όλο τον αλιευτικό πλούτο», τονίζει ο Μιχάλης Καραντώνης, Ψαράς στη Λέσβο και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Από τα έως τώρα στοιχεία έχουν καταγραφεί μέσα στον Αύγουστο συνολικά 110 παραβιάσεις. «Υπάρχουν παραβιάσεις από τούρκικες μηχανότρατες σε ελληνικά ύδατα. Υπάρχει ανταπόκριση από το Λιμενικό. Πάνε και τους λένε εδώ είναι ελληνικά νερά σηκωθείτε και φύγετε», τονίζει ο ψαράς, Μανώλης Κουλιάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι περισσότερες παραβιάσεις καταγράφονται στη Ζουράφα ανοιχτά της Σαμοθράκης, τη Λέσβο, τη Λέρο και την Κάλυμνο. Οι Τούρκοι ψαράδες είναι αρκετά προκλητικοί, καθώς σε πολλά σημεία επιλέγουν να ψαρέψουν εκεί όπου οι Έλληνες έχουν ρίξει τα δίχτυα τους ενώ πολλές φορές τους κόβουν τον δρόμο. Όταν οι Έλληνες τους πλησιάζουν μάλιστα, συχνά εκείνοι αρνούνται να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τουρκικά αλιευτικά έφτασαν ακόμη και 500 μέτρα έξω από τη Λέσβο. «Έφτασε στα 500 μέτρα και στην εμφάνιση του περιπολικού έφυγε», περιγράφει ο κ. Καραντώνης, ενώ ο κ. Κουλιάς προσθέτει: «Είναι υπό την προστασία της τουρκικής ακταιωρού. Δηλαδή είναι φτιαχτό το παιχνίδι. Προκαλούν δηλαδή. Είναι μέσα στα πλαίσια της προκλητικότητας των Τούρκων. Ένα από τα παιχνίδια είναι και αυτό!». Όπως εξηγεί, τα τουρκικά σκάφη είναι στα όρια στα σύνορα περισσότερο αλλά γίνεται αισθητό ότι τα παρακολουθούν. Οι Έλληνες ψαράδες ζητούν άμεση προστασία, τονίζοντας πως πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. «Είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι πλέον πρόβλημα επιβίωσης, διότι τα δικά μας σκάφη λόγω νομοθεσίας τώρα δεν βγαίνουν να ψαρέψουν και θα τα μαζέψουν όλα οι Τούρκοι», καταλήγει ο κ. Καραντώνης.

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για την παράνομη αλιεία τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Η συνεχιζόμενη παράνομη πρακτική των Τούρκων αλιέων να ψαρεύουν μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία μάλιστα της τουρκικής ακτοφυλακής που καταδιώκει τους Έλληνες ψαράδες, έκανε τον κόμπο να φτάσει στο χτένι και την ανοχή της Αθήνας να τελειώσει.

Με εντολή Νίκου Δένδια η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για το δεύτερο διάβημα της Αθήνας μέσα σε λίγες μέρες μετά την παρενόχληση του ερευνητικού NAUTICAL GEO ανατολικά της Κρήτης από τουρκική φρεγάτα.

Πηγή: madata.gr