Επίδομα 800 ευρώ: Υπάλληλοι σε αναστολή έμειναν χωρίς αποζημίωση. Τι απαντά o Βρούτσης

0
53

Απαντήσεις στο θέμα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του επιδόματος Νοεμβρίου για εργαζομένους σε αναστολή έδωσε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται για λάθος της ΕΡΓΑΝΗ αλλά των λογιστών και διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα χρήματά τους.

Ειδικότερα, για το θέμα που αναδείχθηκε μέσα από καταγγελίες τηλεθεατών στο MEGA, o κ. Βρούτσης τόνισε ότι το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αποδίδει τις καταβολές με βάση τα στοιχεία που δέχεται, συμπληρώνοντας πως «ειδικά για τον Νοέμβριο κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας καθώς μια χούφτα ανθρώπων δούλευε με νύχια και με δόντια για να γίνει η πληρωμή πρώτα των κλειστών επιχειρήσεων και έγιναν 328.000 πληρωμές». Ωστόσο, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, υπάρχουν περιπτώσεις που έγιναν λάθη από τους λογιστές ή περιπτώσεις που οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ενώ είναι κλειστές δήλωσαν στην «ΕΡΓΑΝΗ» ότι είναι πληττόμενες. Μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν 14.736 διορθώσεις λογιστών, σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Όλοι θα πληρωθούν μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο, το σύστημα δεν έχει κάνει λάθος από τον Μάρτιο υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν οι καταβολές για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και μαζί θα πληρωθούν και οι περιπτώσεις των 14.736 διορθώσεων των λαθών των λογιστών των επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους. Αυτό θα γίνει μέχρι τις 15-16 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, όταν ολοκληρωθούν οι πληρωμές τότε θα δούμε στο τέλος της διαδικασίας, εάν υπάρχουν ακόμη ανθρωποι που παραπονούνται ότι δεν έχουν πληρωθεί, είπε ο κ. Βρούτσης.

Σημείωσε εξάλλου, πως θα δοθεί η δυνατότητα στους λογιστές να ξαναπαρέμβουν αν χρειαστεί για επιπλέον διορθώσεις.

O κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο εκτακτο επίδομα για τους δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικοί, οικονομολόγους και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να αποφασιστούν τα ποσά και τα κριτήρια.

Τέλος σημείωσε πως κανένα λάθος δεν έγινε στο δώρο των Χριστουγέννων.

Η πανδημία τους άφησε χωρίς δουλειά και το κράτος … χωρίς λεφτά! Δεκάδες οι καταγγελίες στο enikonomia.gr ανθρώπων που τέθηκαν σε αναστολή, αλλά ουδέποτε είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα 800 ευρώ της κρατικής ενίσχυσης που τους αναλογούσαν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και το χειρότερο; Παρά τις επίμονες προσπάθειές τους κανείς δεν βρέθηκε από το υπουργείο Εργασίας να τους καθοδηγήσει ή να τους απαντήσει επίσημα γιατί δεν πληρώθηκαν. Ενδεικτική είναι η καταγγελία της Τζ. Ε. στο enikonomia:

«Ονομάζομαι Τ.Ε. και σας στέλνω αυτό το mail προκειμένου να ‘βγει μια άκρη’ σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν έχω λάβει ακόμα (και πολλοί άλλοι) την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Βρίσκομαι σε αναστολή από τις 3 Νοεμβρίου σε επιχείρηση ΚΛΕΙΣΤΗ με κρατική εντολή. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω σε αναστολή και έχω υποβάλει κανονικά την δήλωση της αναστολής μου (με αριθμό πρωτοκόλλου). Έχω μιλήσει με τους λογιστές (τόσο τον δικό μου όσο και τις εταιρείας που εργάζομαι) και τα στοιχεία μου είναι ολόσωστα (και ο λογαριασμός τραπέζης καθώς μίλησα με την Τράπεζα). Στο ΣΕΠΕ μου λένε ότι φαίνεται πως εργάζομαι για τον μήνα Νοέμβριο και με παραπέμπουν στον κ. Ζα… στην ΕΡΓΑΝΗ (τηλ. 210.52…. όπου δεν απαντούσαν. Το Νοέμβριο όμως εγώ ΔΕΝ εργαζόμουν (μίλησα και με τον ΟΑΕΔ και μου το επιβεβαίωσαν ότι στο δικό τους σύστημα φαίνεται πως ΔΕΝ δουλεύω), ενώ έχω και το χαρτί απόλυσης από τον προηγούμενό μου εργοδότη, όπως και ότι έχω βγει κανονικά σε αναστολή από τον τωρινό εργοδότη μου για το διάστημα 3 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Και ενώ όσοι μπήκαμε σε αναστολές από κλειστές επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουμε πληρωθεί, τόσο εγώ όσοι και πολλοί άλλοι εμφανίζονται να έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Όλοι μας εμφανιζόμαστε στο σύστημα να δουλεύουμε ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Περιμένουμε μια επίσημη ανακοίνωση για να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε. Εάν θα λυθεί από μόνο του ή εάν πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς. Αλλά κανείς δεν μας ενημερώνει»

Αλλά και η καταγγελία του Νι. Π. αποτυπώνει την οδυνηρή πραγματικότητα ανθρώπων που έχουν μπλέξει στα γρανάζια του ελληνικού Δημοσίου και δεν ξέρουν αν και πότε θα εξασφαλίσουν αυτά τα ελάχιστα χρήματα που τους υποσχέθηκε το κράτος για την επιβίωσή τους.

«Το όνομά μου είναι Ν.Π. Η γυναίκα μου δουλεύει σε κομμωτήριο. Έχει κλείσει με κρατική εντολή στις 8 Νοεμβρίου. Δεν χρειάστηκε να κάνει δήλωση εκ νέου η ίδια, διότι όλα της τα στοιχεία υπήρχαν από το πρώτο lockdown. Το αποτέλεσμα είναι πως μέχρι και σήμερα δεν έχει πληρωθεί, ενώ όλοι οι άλλοι συνάδελφοι έχουν πληρωθεί. Έχει δηλωθεί κανονικά από 9 Νοεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει λάθος ούτε στο IBAN. Τι μπορώ να κάνω σας παρακαλώ πολύ; Το υπουργείο Εργασίας με παραπέμπει από τον ένα στον άλλον με αποτέλεσμα 4 μέρες χάσιμο χρόνου και απογοήτευση. Στην διάθεσή σας για ότι στοιχεία χρειάζεστε»

Δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο enikonomia: Το ονόματά τους είναι στην διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: madata.gr