Επίδομα ανεργίας: Μένουν ακάλυπτοι 200.000 εποχικά εργαζόμενοι;

0
80

Τον αποκλεισμό περίπου 200.000 εποχικών εργαζόμενων από το επίδομα ανεργίας, λόγω τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο την Τρίτη επεκτάθηκε η κατ’ εξαίρεση για το 2021 μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων στα 50 για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος του ΟΑΕΔ ενώ επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.

Όμως σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, στην τροπολογία υπάρχει εξαίρεση σε δύο μεγάλες κατηγορίες των εποχικά εργαζομένων σε τουρισμό επισιτισμό, οι οποίοι παραμένουν εντελώς ακάλυπτοι.

Η πρώτη κατηγορία αφορά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα οι οποίοι για πρώτη φορά αιτούνται να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Σε αυτούς τους εργαζόμενους η κυβέρνηση τηρεί διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον αριθμό απαιτούμενων ενσήμων σε σχέση με τους υπόλοιπους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, για το 2019 και το 2020 απαιτούνται 80 ένσημα (50 για τους υπόλοιπους) και για το 2021 ο αριθμός ενσήμων παραμένει διπλάσιος, δηλαδή απαιτούνται 100 ένσημα. Με λίγα λόγια, εργαζόμενοι στον ίδιο κλάδο έχουν διαφορετική αντιμετώπιση!

Η δεύτερη κατηγορία αφορά εποχικά εργαζόμενους που με απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ δεν διαθέτουν τα ένσημα των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021, με αποτέλεσμα αυτά να μην υπολογίζονται για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

«Η κυβέρνηση εμπαίζει χωρίς όριο τους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό – επισιτισμό με fake λύση» σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Συνειδητά η κυβέρνησή της ΝΔ αφήνει 200.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό χωρίς εισόδημα και έφτασαν Χριστούγεννα! Συνειδητά επιλέγει να αφήνει το πρόβλημα να διαιωνίζεται, όπως απέδειξε απορρίπτοντας τις τροπολογίες μας. Αυτό είναι το ευχαριστώ της κυβέρνησης της Ν.Δ. στους ανθρώπους του τουρισμού-επισιτισμού που έβαλαν πλάτη για να επαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη για τα έσοδα από τον τουρισμό. Να οδηγούν τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό σε απόγνωση», προσθέτει.

Πηγή: madata.gr