Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

0
84

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης, στην πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου οι καταναλωτές να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν και φέτος το επίδομα θέρμανσης.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ, εως τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν προκαταβολικά όσοι έλαβαν το επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν σε πρώτη φάση το επίδομα θέρμανσης που είχαν εισπράξει πέρυσι. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021.

Εως τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 750 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

-Έγγαμοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%, 36% χωρίς τέκνα και μέχρι 68% με τρία τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ από τα 80 ευρώ, το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ από 650 ευρώ και διευρύνονται και τα κριτήρια της ένταξης. Για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται από 12.000 για τον άγαμο στις 14.000, και από 24.000 για οικογένεια με δύο παιδιά στις 26.000. Και από τις 26.000 για τις οικογένειες με τρία παιδιά στις 29.000 και σε περίπτωση οικογένειας με εισοδηματικό που ανέρχεται στις 20.000 αυξάνεται κατά 3 χιλιάδες για κάθε τέκνο αντί για 2 χιλιάδες που ήταν μέχρι τώρα.

Βήμα – βήμα η διαδικασία για επίδομα θέρμανσης στις πολυκατοικίες

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών/ολιγοκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών θα πρέπει να δηλώσουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν την σωστή αναγραφή του ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ή του Α.Φ.Μ. Πολυκατοικίας εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει δηλωθεί από το διαχειριστή στο σχετικό προφίλ, καθώς και την σωστή αναγραφή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας.

Προκαταβολές από το επίδομα θέρμανσης, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ θα λάβουν περίπου 707.000 νοικοκυριά μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου εφόσον σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Θόδωρος Σκυλακάκης, το 50% του συνολικού προϋπολογισμού ύψους 168 εκατ. ευρώ θα δοθεί με τη μορφή προκαταβολών σε όσους πήραν και πέρσι το επίδομα. Δηλαδή, τα περίπου 707.000 νοικοκυριά που έλαβαν πέρσι την ενίσχυση θα μπορούν (εφόσον είναι και φέτος δικαιούχοι) να πάρουν, έως τις 10 Δεκεμβρίου, το ίδιο ακριβώς ποσό ως προκαταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Εάν τελικά οι αγορές τους ξεπεράσουν τις περσινές τότε θα πάρουν το επιπλέον επίδομα (μέχρι το όριο που δικαιούνται) έως το τέλος του χρόνου εφόσον υποβάλουν τα σχετικά τιμολόγια. Υπάρχουν όμως και περίπου 700.000 νοικοκυριά που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος για πρώτη φορά δικαιούχοι του επιδόματος.

Προφανώς, αυτοί δεν θα πάρουν προκαταβολής (αφού δεν υπάρχει περσινή βάση αναφορά) και θα πρέπει να περιμένουν την εξόφληση του επιδόματος που θα γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ποιοι δεν δικαιούνται επίδομα

Δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης όσοι:

  • κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
  • κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»,
  • διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Πηγή: madata.gr