Επίδομα θέρμανσης: Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

0
52

Απάντηση στο ερώτημα “πόσα χρήματα θα πάρω ως επίδομα θέρμανσης” θα λάβουν μέσα στην εβδομάδα περίπου 700.000 καταναλωτές οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για τη φετινή οικονομική ενίσχυση η οποία θα κυμαίνεται από τα 80 έως τα 650 ευρώ. Το εύρος που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλο αλλά με την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης θα γίνει συγκεκριμένο για κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα υπουργική απόφαση θα καθορίσει ένα “ποσό βάσης” το οποίο θα κυμαίνεται στην περιοχή των 400 ευρώ. Αυτό το ποσό θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης ο οποίος εξαρτάται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα κάθε περιοχής ενώ το τελικό ποσό θα προσαυξάνεται κατά 10% ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που έχουν δηλωθεί στο κάθε νοικοκυριό. Το ανώτατο πλαφόν θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ. Έτσι, ανεξάρτητα από το τι θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα που προαναφέρθηκε, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί να λάβει ούτε λιγότερα από 80 ευρώ ούτε περισσότερα από 650 ευρώ.

Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το σύστημα υπολογισμού; Αν το ποσό βάσης οριστεί στα 400 ευρώ -οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών θα ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς ανάλογα με αυτή την τιμή βάσης θα προκύψει και το τελικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος που δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ- τότε θα ισχύσουν τα εξής:

1. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο Βελούχι θα λάβει οικονομική ενίσχυση 648 ευρώ καθώς για το Βελούχι που έχει ταχυδρομικό κώδικα 36100, ο συντελεστής του οικισμού έχει οριστεί στο 1,62. Άρα 400 ευρώ επί 1,62 ίσον 648 ευρώ.

2. Μια τετραμελής οικογένεια στα Βριλήσσια Αττικής θα λάβει ενίσχυση -εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- 274 ευρώ. Ο συντελεστής για τα Βριλήσσια έχει οριστεί στο 0,57. Άρα, 400 επί 0,57 228 ευρώ και με την προσαύξηση του 20% λόγω της παρουσίας των δύο ανήλικων παιδιών, φτάνουμε στα 274 ευρώ.

3. Στην Ρόδο, ο συντελεστής έχει οριστεί στο 0,17. Άρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 4μελές νοικοκυριό θα πάρει ένα ποσό κοντά στο ελάχιστο των 80 ευρώ.

Για το φετινό επίδομα θέρμανσης, υποβλήθηκαν περίπου 700.000 αιτήσεις. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης έως το τέλος του μήνα, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν τον Μάρτιο.

Οι καταναλωτές μπορούν να δουν τον κωδικό που αντιστοιχεί στο δικό τους σπίτι στον αναλυτικό πίνακα που έχει ενσωματωθεί στην πρώτη υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης. Η δεύτερη υπουργική απόφαση, θα καθορίσει το ποσό “κλειδί” το οποίο και θα πολλαπλασιάζεται με τον συγκεκριμένο κωδικό για να προκύπτει το τελικό ποσό που θα πιστωθείς τον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου.

thetoc

Πηγή: madata.gr