Επίδομα θέρμανσης: Τελευταίες ώρες για αίτηση – Το λάθος κλικ και η λύση

0
21

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για το επίδομα θέρμανσης, με τη νέα προθεσμία να λήγει απόψε, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 23:59. Ωστόσο, μπορεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση να είναι ανοιχτή για αιτήσεις, δεν είναι όμως ανοιχτή για διορθώσεις σε περίπτωση που έχει γίνει λάθος.

Δεν είναι λίγοι οι λογιστές αλλά και οι πολίτες που διαπίστωσαν ότι χάνουν το ποσό που τους αναλογεί, επειδή πάτησαν ένα λάθος πλήκτρο, είτε κατά την πληκτρολόγηση του αριθμού του ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους, είτε από τον αριθμό παροχής ρεύματος της κατοικίας για την οποία έκαναν αίτηση επιδότησης. Έτσι, απορρίφθηκαν και δεν έχουν τρόπο να το διορθώσουν.

Έτσι, πρέπει τις τελευταίες ώρες που απομένουν, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κάνετε λάθη που θα σας κοστίσουν την ενίσχυση.

Το πρόβλημα έχει προκύψει γιατί το myΘέρμανση δεν έχει αυτόματη επιβεβαίωση των στοιχείων, επομένως, δεν ειδοποιεί αν πχ είναι λάθος ο αριθμός παροχής, ή αν δεν υπάρχει ο τραπεζικός λογαριασμός.

Επίδομα θέρμανσης: Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση λάθους
Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE «Μητρώο και Επικοινωνία», «Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.», επιλέγοντας ως θεματική κατηγορία «Επίδομα Θέρμανσης».

Αφού καταγραφεί η σχετική τεκμηρίωση, στη συνέχεια γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Εφόσον προκύψει τελικά λάθος, τότε οι ΔΟΥ προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) επανεκκαθαρίζει την αίτηση και καταβάλλει τυχόν δικαιούμενο ποσό επιδόματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Πού κάνετε αίτηση – Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του επιδόματος που μπορούν να κάνουν αίτηση είναι:

Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και έτσι διαμορφώνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Αφορά τη χορήγηση επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών:

πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης
φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης)
φυσικού αερίου
υγραερίου
καυσόξυλων
βιομάζας (πέλετ)
θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης

Μπορείτε να κάνετε αίτηση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Πότε πληρώνεται το επίδομα θέρμανσης
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πληρωμή της επόμενης δόσης του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 για την περίοδο 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Πηγή: madata.gr