Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ – Ποιοι μπορεί να πάρουν το μισό

0
77

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης λήγει στις 9 Δεκεμβρίου. Διαπιστώνεται ότι περίπου 400.000 δυνητικοί δικαιούχοι δεν έχουν διεκδικήσει ακόμη την ενίσχυση. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου. Όσοι πήραν το επίδομα και πέρυσι θα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως προκαταβολή ίδιο ποσό με πέρυσι. Αν χρησιμοποιείτε καυσόξυλα ή πέλετ, πρέπει να προσέξετε κάποιες λεπτομέρειες για να διεκδικήσετε το επίδομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι παλαιοί δικαιούχοι μετά την προκαταβολή, στην επόμενη πληρωμή του Φεβρουαρίου του ’23 θα λάβουν και το υπόλοιπο ποσό που τους αναλογεί για την φετινή χρονιά καθώς τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης αυξήθηκαν.

Η… έκπληξη για όσους προμηθεύονται καυσόξυλα ή πέλετ

Προ εκπλήξεως βρίσκονται πάντως αρκετοί κάτοικοι οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 10.000 κατοίκους, καθώς σύμφωνα με το enikonomia.gr, διαπιστώνουν πως δεν αρκεί μόνον να πληρούν αυτή την προϋπόθεση, όπως και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πάρουν επίδομα θέρμανσης για τα καυσόξυλα ή το πέλετ που προμηθεύτηκαν.

Και αυτό γιατί θα πρέπει όχι μόνον να διαμένουν σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης -που ουσιαστικά διαχωρίζει τις «κρύες» περιοχές από τις υπόλοιπες- να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αποκλείονται από την επιδότηση για καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ) όλα τα «κεφαλοχώρια» σε νησιωτικές περιοχές, παραθαλάσσιοι οικισμοί και γενικότερα όσα βρίσκονται σε περιοχές με «ήπιο» κλίμα.

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότερες από 330.000 αιτήσεις μέσα σε 3 ημέρες – Οι ημερομηνίες πληρωμών
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023.

Ποιοι παίρνουν χαμηλότερο επίδομα

Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ: Συγκεκριμένα, υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».

Με άλλα λόγια, αν κάποιος δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ (ποσό που είναι διπλάσιο του κατώτατου ορίου) και προμηθευτεί για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, για να εισπράξει κάποιος αυτούσιο το επίδομα που του αναλογεί θα πρέπει οι αγορές του να είναι διπλάσιας αξίας του ποσού της επιδότησης.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Ποιοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ευθύς εξαρχής πως εξαιρούνται του επιδόματος;

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω (β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2018, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2017 και άλλες πηγές.

Ποιες πηγές θέρμανσης επιδοτούνται

Ποιες, όμως, πηγές θέρμανσης επιδοτούνται;

  • πετρέλαιο θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες
  • φυσικό αέριο
  • φιάλες υγραερίου
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)
  • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ –με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές– ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Φέτος επίδομα θα πάρουν και όσοι έχουν σόμπες κηροζίνης (φωτιστικό πετρέλαιο), φυσικά όσοι έχουν μπουκάλες υγραερίου, ενώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Επισημαίνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

πηγή: enikos.gr

Πηγή: madata.gr