Επιδότηση 60% των εργοδοτικών εισφορών για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα Συνεργασία

0
48

Με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί αύριο το πρωί στη Βουλή,το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Συνεργασία. 

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ,ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει το σύνολο των εισφορών με βάση τις αποδοχές που προβλέπει η αρχική σύμβαση του “συνεργαζόμενου” μισθωτού.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας «διευρύνουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.

Έτσι, με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή»

Σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, όποια επιχείρηση είχε μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20% τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019, θα μπορεί να εντάξει ακόμα και όλους τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης στον εν λόγω μηχανισμό.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος θα καλύψει το 60% της μείωσης που θα υποστούν, αν ο εργοδότης τους αποφασίσει μείωση έως 50% στις ώρες εργασίας τους, στους μισθούς τους, για τους επόμενους 4 μήνες κατά το μέγιστο.

«Η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα διαθέτει ένα συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό, εμπροσθοβαρέςΆγκυρα σχέδιο.

Σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνει, κερδίζοντας, σταδιακά, όλο και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για την υλοποίησή του.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων ημερών:

1ον. Βγήκαμε χθες στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και δανειστήκαμε σημαντικό ποσό, με χαμηλό επιτόκιο στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.

2ον. Εκδίδουμε μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα.

3ον. Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

4ον. Η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

5ον. Υπεγράφη, από το Υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το “SURE”, και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Συνεπώς, έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα επιπλέον ταμειακός χώρος ώστε να υλοποιήσουμε άλλη μια κυβερνητική πρωτοβουλία, με οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρωτοβουλία η οποία επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, διευρύνουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.

Έτσι, με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: madata.gr